Klasszikus rántotta avagy kavart tojás

2007-11-09

sponsored links

Hozzávalók:

tojás (igény szerint, átlagban három-négy egy személyre)
némi zsiradék (olaj, margarin, vaj, állati eredetû zsírok, mindegy) (diónyi, vagy egy evõkanálnyi. mondjuk)
só, bors, paprika
egy-két szelet kenyér
pohár, tál, fakanál, villa, rántotta készítésére alkalmas serpenyõ (régebben készítettek olyan eszközt is, ami konkrétan rántotta készítésére készült, úgy nézett ki, mint a palacsintasütõ, csak recék voltak az alján), tányér

 

Elkészítés:

Törd fel a tojásokat (egyenként, elõbb a pohárba (odakocogtatod valamilyen szilárd tárgy, szilárd éléhez, és a keletkezett repedés mentén belenyomod az ujjad, majd a héjszéleket széthúzod)(érdemes megmosni feltörés elõtt, mosószeres vízben, de nem kötelezõ. fõleg ha szalmonellát szeretnél.), majd a tálba öntve õket, így, ha az egyik netán záp, nem kell kidobni az összeset), majd kavard el a villával (kicsit habosra), sózd meg picit. (egy-két csipet sóval)
A serpenyõben olvaszd fel a zsiradékot, és mikor már úgy gondolod, hogy elég meleg hozzá (öt perc után egészen biztosan elég meleg lesz mindegyik fajta zsiradék), öntsd rá a tojásokat (innentõl szigorúan kis lángon készítsd, így biztos nem fog odaégni), hagyd kicsit sülni, majd mikor az alján annyi szilárd rész keletkezett, hogy látod, akkor kezdd el kavargatni, darabolni fakanállal.
Egyéni ízlésed szerinti ideig süsd (van, aki folyósan, van, aki kocsonyásan, van, aki teljesen szilárdan szereti...), majd öntsd át a tányérba. Egy kis darab kenyérrel ki lehet törölni a serpenyõt, így nem csak nem vész kárba egy kis darabka se belõle, de még mosogatni is könyebb.
Elõzetes kóstolás után, ha szükséges, még fûszerezheted sóval, borssal, paprikával.
Mással nem, mert az már nem klasszikus: D
Fogyaszd kenyérrel, hogy ne kapj szívrohamot az ereidre rakódott zsírréteg miatt.

Jó étvágyat!


Folytats a blogon ... klopf.freeblog.hu/archives/2007/11/09...

sponsored links

Keres?s