Kelt tészta, fonott kalács, diós kalács, nyitott idós fonat, mákos kalács, diós- mákos ikerkalács, kakaós kalács

2010-11-14

sponsored links

Hiánypótló bejegyzés következik. Most látom csak nincs egyetlen kelt tészta recept sem... Hát legyen. Íme egy alap kelt kalács:

50 dkg liszt ( nem rétes liszt, csak sima rendes liszt!)
5 dkg friss élesztõ
kb 2 dl langyos tej
5 dkg porcukor
1 citrom lereszelt héja
1 zacskó vaniliás cukor
4 tojás sárgája
csipet só
12 dkg olvasztott vaj, vagy margarin

Az élesztõt belemorzsolom kb. egy deci langyos 1 kávéskanál cukorral édesített tejbe, és félre teszem.
A vajat felolvasztom - én a mikró kiolvasztó programjával szoktam. A lisztet átszitálom egy tálba, lereszelem a citromhéjat, a tojások sárgáját a cukorral kikeverem, felöntöm a maradék tejjel, és olvasztott vajjal.

A liszt közepébe mélyedést csinálok, beleöntöm a felfuttatott élesztõs tejet, és egy kevés lisztet szórok a tetejére. Konyharuhával letakarom.
Amikor az élesztõs tej mozgolódni kezd, akkor a tejes tojásos vajas folyadékkal 3-4 részletben hozzákeverve lágy tésztát dagasztok. Addig dagasztom a tészát, amig fényes, és hólyagos lesz.
Letakarom a konyharuhával, és meleg helyen kétszeres nagyságúra kelesztem.

Ha sima fonott kalácsot akarok, akkor a tésztát kézzel elegyengetem a munkalapon, és három ( illetve ahány fonatos kalácsot akarok annyi) egyenlõ nagyságú hurkát vágok belõle, és azt szépen hármas fonással megfonom. Kivajazott, vagy sütõpapírral bélelt tepsibe teszem, kétszeresére kelesztem, tojássárgájával megkenem és 50 perc alatt megsütöm.


Ha tölteni akarom, akkor lisztezett deszkán (munkalapon) lisztezett nyújtófával téglalap alakúra nyújtom.

Innentõl kezdve attól függ, hogy m it akarok csinálni belõle?


Diós kalács tölteléke

5 dkg mazsola
1/2 dl rum
1 dl tej
8 dkg cukor
2 dkg vaníliás cukor
3 dkg vaj, vagy margarin
15 dkg darált dió
1-2 evõkanál zsemlemorzsa
1 mokkás kanál õrölt fahéj
1 narancs lereszelt héja
2 evõkanálnyi a narancs levébõl


A mazsolát meleg vízben alaposan megmossuk, és ráöntjük a rumot.
A tejet cukorral vajjal felforraljuk, beleszórjuk a darált diót, zsemlemorzsát, és úgy két percig forraljuk, kevergetve, nehogy leégjen. A tûzrõl levéve belekeverjük a narancshéjat, narancslevet, fahéjat és a rumos mazsolát. Ha hígnak találjuk még egy rottyanásnyi idõre visszatesszük a tûzre, de általában nem kell, mert kenhetõ sûrûségûnek kell lennie.
Hagyjuk kihûlni, idõnként átkevergetjük, hogy ne egyben dermedjen meg.

A téglalap alakúra kinyújtott tésztára egyenletesen felkenjük, de úgy, hogy a két szélétõl hosszabbik oldalától jó egy ujjnyi távolságra befejezzük a kenést- azt szabadon hagyjuk.

Óvatosan feltekerjük, sütõpapírral bélelt - vagy rendesen kivajazott - tepsibe fektetjük, általában csak átlósan fér bele. Letakarjuk a konyharuhával és meleg helyen ismét kétszeresére kelesztjük. 200 fokosra elõmelegített sütõben 30-40 perc alatt sül meg.

Süthetjük így is, pompás diós kalácsot kapunk. Sütés elõtt megkenhetjük alaposan összekevert tojás sárgájával, vagy olvasztott vajjal. De vagy egyikkel, vagy másikkal. Tojás sárgájával való kenésnél fényes felületet ad majd sülés után, vajjal kenésnél nem lesz fényes, de puha marad, nem kérgesedik. De hagyhatjuk kenés nélkül is. Ebben az esetben utólag, sülés után, még forrón kenjük meg citrom mázzal.
A tészta kenéséhez lúdtoll ecsetet használhatunk, vagy szilikonos ecsetet. Kentem már meg kalácsot kiskanállal is, de az nagyon macerás...

Nyitott diós fonat

De! Sokkal izgalmasabb lesz, ha a kalácsot tepsiben egy éles késsel hosszában kettévágjuk (az egyik végén egyben hagyva egy kis részt, mert innen indul majd a fonás), és a két fél tekercset úgy fonjuk össze, hogy a nyitott felületük mindig felül legyen. ( nem olyan ördöngõs, mint ahogy hangzik, de tény, hogy ügyesen és határozott mozdulatokkal kell csinálni) letakarjuk és ezután kelesztjük a kétszeresére.

200 fokosra elõmelegített sütõben sütjük, kb. 30-40 perc alatt sül meg. Citrom mázzal kenjük meg sülés után azonnal, még forrón.


Citrom máz

2 evõkanál citromlé
4 evõkanál porcukorral simára keverve


Mákos kalács tölteléke


15 dkg darált mák
1 dl víz
1 evõkanál zsemlemorzsa
2 dkg vaj (vagy margarin)
1 citrom reszelt héja
1/4 kávéskanál õrölt szegfûszeg
1 evõkanál citromlé
1 evõkanál sárgabarack lekvár

és mehet bele 5 dkg mazsola is

A vizet a cukorral vajjal felforraljuk beleöntjük a mákot, zsemlemorzsát, szegfûszeget citromhéjat és egy percig fõzzük.
A tûzrõl levéve beletesszük a citromlevet és a sárgabarack lekvárt, jól elkeverjük és kihûtjük.

A négyzet alakúra kinyújtott kelt tésztát megkenjük a mákos töltelékkel, széleken egy egy újjnyi helyet kihagyva, mert ha végig kenem a tésztát, akkor sütésnél kifolyik a töltelék. Feltekerem a kalácsot , kivajazott, vagy sütõpapírral bélelt tepsibe teszem, letakarom és kétszeresére kelesztem. Sütés elõtt megkenem egy tojássárgájával. Ez már hosszabban sül, kell neki 50-60 perc.

Ezen i s lehet még variálni egy kicsit, hogy érdekesebb legyen a dolog, tegyük egybe a kettõt, legyen:

Diós-mákos ikerkalács

A töltelékeknél feltüntetett mennyiséget elfelezem és elkészítem.

A kihûlt töltelékkel a téglapa alakúra kinyújtott kalácsot úgy kenem meg, hogy egyik felét a diós, másik felét a mások töltelékkel kenem meg, és a kalácsot közepe felé feltekerem, de csak a közepéig, mert a másik oldalról meg a másik felét tekerem fel e közepéig.
Óvatosan a kivajazott, vagy sütõpapírral bélelt tepsibe fektetem, és kétszeresére kelesztem, és egybekelt kalácsot megkenem tojássárgájával és 200 fokra elõmelegített sütõben 50-60 perc alatt megsütöm. Amikor szeletelem minden szelet egyszerre lesz diós kalács és mákos kalács is.



Kakaós kalács

most nem a klasszikus cukros kakaós megszórás után feltekert kalács lesz ez, mert az csak annyi, hogy cukrozott kakaóval alaposan megszórom a téglalapot, feltekerem, tepsibe teszem újrakelesztem, kenem és sütöm.

A bedagaszott kalácstésztából egyharmad mennyiséget kiveszek és összedagasztom három evõkanál kakaóval és két evõkanál porcukorral. ezzel egynemûre dagasztom ezt a tésztamennyiséget, és a kétféle tésztát ugyanúgy kelesztem, mint egyébként tenném.
Két munkalapon kinyújtom mindkét tésztát, és a fehér színû kalácsa ráhelyezem a kinyújtott kakaós kalácstésztát. Ugyanúgy feltekerem, mintha töltelékes kalács lenne, és kivajazott, vagy kisütõpapírozott tepsibe teszem, kétszeresére kelesztem, tojássárgájával megkenem, és 200 fokosra elõmelegített sütõben sütöm, úgy 50 percig.




Tûpróba
Ha nem vagyok benne biztos, hogy megsült-e elõveszem a hústût, és beleszúrom ott, ahol a legvastagabb. Ha a tû tisztán jön ki kihúzás után, nem ragadt rá semmi sületlen tészta, akkor biztosan jó már. Ha ég úgy gondolos, hogy a kalácsnak még éppen csak egy kicsit kell sülni, akor azonnal zárd el a gázt, mert én minden alkalommal így égettem meg a tésztámat, mert nem, már nem kellett neki egy perc sem több a megsüléshez.

Folytats a blogon ... konyhaikezdetek.blogspot.com/2010/11/...

sponsored links

Keres?s