karácsonyi bonbonok

2010-12-23

sponsored links

igen gyors leszek most, ugyanis két sütés és fõzés közt írom meg a bejegyzést, mivel többen kértétek. elnézéseteket kérem, hogy korábban nem került rá sor, de annyi tennivaló van így a karácsonyt megelõzõen. trüffelbõl idén kétfélébõl készültem, az egyik egy marcipános, a másik egy gesztenyés. a marcipánosba dió és konyak került, a gesztenyésnek pedig az az érdekessége, hogy a gesztenye egészben van benne.

ezzel a két recepttel szeretnék minden olvasómnak, bloggertársamnak boldog karácsonyt kívánni!

marcipános-diós bonbon

300 g marcipán
125 g porcukor
90 g finomra õrölt dió
konyak
1 mokkáskanál rózsavíz
300 g jó minõségû étcsokoládé
fél dió, mandula, pekándió a díszítéshez

a marcipánt az átszitált porcukorral és a dióval összekeverjük, hozzáadjuk a konyak-rózsavíz keveréket és jól összegyúrjuk. az étcsokoládét gõz felett lassan felolvasztjuk. a marcipánmasszából kis adagokat kicsípünk és négyzet alakúra, vagy tetszõleges alakúra formázzuk. ha hígabb a massza, akkor villára szúrva megforgatjuk benne, ha nem, akkor szintén villára szúrjuk és egy konyhai ecset segítségével a csokoládét a marcipánkockákra kenjük. a marcipános bonbont rácsra tesszük, ott hagyjuk megdermedni a csokoládét, ezért az alját nem is érdemes becsokoládézni (ahol beleszúrtuk a villát), mert csokisan nehezebben jön le a rácsról és törni is fog. a bonbonok tetejére fél diót teszünk (amíg még meleg a csokoládémáz). hûtõben sokáig eláll, de tapasztalatom szerint nincs rá nagy szükség.

gesztenyés praliné egész gesztenyével

300 g gesztenye (pucolatlanul)
150 ml rum + 50 ml víz
50 g cukor
300 g jó minõségû étcsokoládé
1 ek vaníliakivonat
kevés rum (a csokimázba, elhagyható)
cukrozatlan kakaópor

a gesztenyét X-alakban bevágjuk és 1 órát vízben áztatjuk. forró sütõben (180-200 fokon) 20 percig sütjük, amíg a héja kicsit kinyílik és enyhén megpirul. gyorsan megpucoljuk, amíg még forró. a többit addig konyharuhával kibélelt tálba tesszük és be is takarjuk. minél késõbb hûl ki, annál tovább könnyebb pucolni. eztuán a rumot a vízzel összekeverjük, beleszórjuk a cukrot és az egész gesztenyéket pár percig fõzzük. leszûrjük, kihûtjük. a csokoládét darabokra törjük, vízgõz felett lassan felolvasztjuk, majd a vajat, a kevés rumot és a vaníliakivonatot hozzáadjuk. a gesztenyéket egyesével a csokoládéba dobjuk, két kiskanál segítségével megformázzuk, majd mignonpapírokra tesszük. ha kihûltek, a kakaóporral megszórjuk õket.

tv paprika magazinokból, kicsit átdolgozva


Folytats a blogon ... starfokker.blogspot.com/2010/12/karac...

sponsored links

Keres?s