Karácsonyi ajándékok a konyhából 4. rész

2010-12-22

sponsored links

A cikk a HVG Gasztro rovatában jelent meg.

Szerzõ: Lukács Enikõ

Aranyvasárnap, utolsó roham a plázákban, last minute jeligére megveszünk mindent, ami elénk kerül. Pedig nagy örömet szerezhetünk magunk készítette, apró ajándékokkal is ? a konyhából.

Szárított paradicsomos, bazsalikomos püspökkenyér

Ha már az édességekre, beiglire, apró süteményekre rá se tudunk nézni, vagy esetleg nem is szeretjük az édességet, íme, egy ?püspökkenyér?, mely sós! Elkészítés: 30 perc. Sütés: 45-60 perc


Hozzávalók:
200 g liszt
1 zacskó sütõpor
3 tojás
100 g Pannónia sajt
10 cl olívaolaj
10 cl tej
200 g olajban eltett szárított paradicsom (olaj nélküli nettó súly)
6 ág friss bazsalikomlevél (kb.20 levél)
Só, bors

A sütõt melegítsük elõ 180 fokra (gázsütõnél 4-es fokozat). A lisztet keverjük össze egy tálba a sütõporral. Egy másik tálba keverjük össze a tojásokat az olajjal és a tejjel. Sózzuk, borsozzuk, és öntsük a liszthez majd óvatosan keverjük össze. A sajtot reszeljük le, a szárított paradicsomot csöpögtessük le (három szép paradicsomot tegyünk félre díszítésnek), és vágjuk kisebb darabokra. A bazsalikomot mossuk, és szárítsuk meg, majd vágjuk fel. Keverjük mindezt a tésztához. Egy 20x10 cm nagyságú püspökkenyérformát béleljünk ki sütõpapírral, majd öntsük bele a tésztát. Tetejére helyezzük el a félrerakott paradicsomokat, és süssük 45-60 percen keresztül. 35 perc elteltével nézzük meg. Ha a tetején lévõ paradicsom kezd erõsen sülni, fedjük le egy darab sütõpapírral, és így süssük készre. Pálcikával ellenõrizzük a tészta belsejét. Akkor sült meg teljesen, ha a közepébe szúrt pálcikára nem ragad nyers tészta. Rácson hagyjuk hûlni. A paradicsomos kenyeret egy nagyobb sütõpapírba csomagoljuk be, és egy szép szalaggal vagy raffiával, vagy még rusztikusabb kinézet kedvéért spárgával kössük át.

(Folytatás holnap)

www.gastronomica.hu

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... gastronomica.blog.hu/2010/12/22/karac...

sponsored links

Keres?s