Karácsonyi batyus káposzta-képillusztrációval bõvített változat

2007-12-13

sponsored links

 A bõvítményeket és a személyes tapasztalatokat az egyszerûség kedvéért dõlt betûvel írom :-D Never ending story életérzés, tehát a dõlt betû az after.

Több sírvakönyörgésre reagálva - osszam már meg a karácsonyi menümet - ragadok most klaviatúrát. Igaz hogy tegnap ilyenkor még teljesen meg voltam gyõzõdve hogy nem lesz karácsonyi menüm, ez az álláspont estére jelentõsen megváltozott. (Töltött kápi is lesz, algaleves is, és homoktövis lekváros répatorta is)

Elõrebocsájtom, ezt az ételt még sosem készítettem el, de valahogy az az érzésem ezt sem tudom elrontani. (Különben is kihívást látok benne, és ha hazamegyek meg is fõzöm MÉG MA! Fotó várható!) Megfõztem, jelentem még tegnap, tényleg nem rontottam el, tényleg végigfotóztam!  Ilyen: (még szójatejfölt is locsoltam rá)

Tegnap este ugyanis a füredi satsangon egyik kedves társunk meglepett bennünket egy nagy kondér töltöttkáposztával, amit egy héttel korábbi hitetlenkedésünkkel provokáltunk ki. (Nem átallota azt állítani, hogy a vegák is töltöttkáposztázhatnak, és még csak savanyúkáposzta meg rizs sem kell hozzá. ) 

Körbeültük a nagy asztalt, és egybõl földreszállt az angyalok kara, mert ilyen nincs is! Az ízélmény megtévesztõ,  könnyû, egészséges, és disznótor sem elõzi meg.

Veszel egy fej szép zöld nyers káposztát, és egy nagy erõs bátor vitézt. (A vitéz csak abban az esetben ha olyan kis urhatnám lepkefing izomzatú véglény vagy mint én, ha erõs vagy, egyedül is mennie kell.) Vitéz  a TV elõtt hegyezte a vitézi fegyvert, mialatt én néhány apró mozdulattal frappánsan megoldottam a torzsakivágást, errõl ennyit.

Körben kivágod/vágatod a torzsát ahogy van, majd az egész fejet egyben beledobod egy fazék tengeri sós forró vízbe. Amikor a külsõ levelek egy kicsit megrottyanni látszanak a hõtõl (amikor a színe élénkülni kezd) valami szúró szerszámmal szépen lefejted õket lehetõleg égési sérülések nélkül, és így haladsz tovább befelé, amíg csak levél van a káposztán. A kissé elõfõzött levélkupacot félreteszed,

 Így kell kinéznie a levélkupacnak, miután szinte maguktól leugrottak a fejrõl:

 

majd elklészíted a tölteléket eképpen:

Veszel egy nagy bögre kukoricadarát, azt a fajtát ami úgy néz ki mintha a malac elõl csented volna el tehát durva õrlésût nem a mi kis lightos puliszkánkat, és leforrázod annyi vízzel ami ellepi. nem kell fõzni, ázzon csak egy kicsit.

1 nagy fej vöröshagymát felkockázol, kevés olajon megpirítod, amikor kész lecsorgatod a forró vizet a kukoricáról, és hozzá adod ezt. Kivir-kavar. Érthetõ?  Most jön a fûszerezés. Só (füstölt só nem árthat bizony van ilyen én sem tudtam, keleti fûszeresnél)  bors, indiai chili, biovegeta, korty szójaszósz, és 6 nagy gerezd zúzott fokhagyma mehet bele.

Mostmár nincs más hátra, mint hogy ezt a jól tapadós  masszát kis kupacokban (Tudod okosan! Amekkorát a 2 felsõ ujjperceddel felveszel) az elõfõzött káposztalevelekbe göngyölöd. Hozzá ne nyulj! Púpozott evõkanál egy levélbe, oszt kész!

Itt érdemes nagyihoz, ill. egyéb idõsebb nõrokonhoz fordulni, mert azt mondják külön szakma. (nem igaz, kéz és lábnélkülieknek is bátran ajánlom)  A levél vastag fõere alul van, (ha túl vastag s nem hajlik a levél, elõtte lefaragod éles késsel) Minden esetre biztos ami biztos a fõér a tenyeredre merõlegesen párhuzamosan álljon, így nem rúgja ki az összegöngyölt batyut. (Amúgy sem rúgja ki, inkább magát tekeri össze, vagyis automata) (Nyugalom, fotó jön) És íme a kicsit obszcén töltögetõ mozdulatok :

 

Amikor összetekeredett végre, az egyik mindkét végét betûröd, és a töltelékhez ragasztod. (Gondoltam mi baj lehet, csak jobban néz ki:-)))

A fazékban szorosan egymás mellé pakolod õket, ez azért is fontos, hogy ne bomoljanak ki. Aztán a fazék méretétõl és a batyuk számától függõen egymásra rétegeled õket. A maradék levelekkel le is fedheted ha van ilyen.

 Nekem 2 sor kerekedett, ez csak az alsó, na valahogy így:

Amikor ez megvan, annyi vizet öntesz rá, hogy éppenhogy elfedje, tehát az a tartomány ami fél centin belül van. Lassú tûzön rotyogtatod, és amikor már alig van alatta víz, öntesz rá néhány deci házi paradicsomlét, és ezzel is rottyantod egyet. (Ebbe is mehetnek a töltelékben szereplõ fûszerek, baj nem lehet belõle)

Most megyek és letesztelem tényleg olyan jól sikerül e nekem is, mint amekkora a pofám. Fõpróba.  Hú de várom. És téééényleg!!! :-DDD


Folytats a blogon ... adelkonyha.freeblog.hu/archives/2007/...

sponsored links

Keres?s