Karamellás tej (avagy a vajsör :) )

2006-09-29

sponsored links

Sokan félnek házilag nekiállni, pedig nagyon egyszerû, és most, hogy lassan jön a hideg idõ, aktuális is.

Hozzávalók:
1 l tej
3-5 evõkanál cukor
0,5-1 deci valamilyen krémlikõr

Így csináld:
Tedd a cukrot egy edénybe, és folyamatosan kevergetve kezdd el melegíteni, elõször közepes lángon, amikor elkezd olvadni, csavard kisebbre. Várd meg, míg a cukor teljesen felolvad és utána barnulni kezd. Fontos, hogy hagyj elég idõt karamellizálódni, de ne égjen le. Ezt nehéz írásban elmagyarázni, ki kell tapasztalni, szóval ne ess kétségbe, hogy elõször nem lesz tökéletes, vagy elõször inkább csak egész picit hagyd megbarnulni. Utána önts rá kb. 6-7 deci tejet, és ne ijedj meg. Amennyire lehet, ezután is kevergesd, amíg a karamelldarabok teljesen feloldódnak. Vedd le a tûzrõl, öntsd hozzá a maradék hideg tejet (ha az összes tejet beleöntöd, lassabban lesz kész és frissen ihatatlanul forró lesz) és a krémlikõrt. Legjobb szerintem mogyoróssal.

Tippek, trükkök:
Amikor ráöntöd a karamellre a tejet, érdemes egy evõkanalat benne hagyni, így a cukor "ráköt" a kanálra, és az egész utána a kanállal felpattintható és összetörhetõ, így hamarabb kész lesz.
Természetesen, ha gyerekek is isszák, az alkoholt hagyd ki belõle. :) Lehet még tenni bele kevéske tejszínt, de csak óvatosan, hogy a forró tej ne kapja össze.


Folytats a blogon ... foznijo.freeblog.hu/archives/2006/09/...

sponsored links

Keres?s