Kakukkfüves csirkemell párolt-sült burgonyával

2010-11-17

sponsored links

Az egész úgy kezdõdött, hogy a szombati nagybevásárlásnál végre megint tudtam venni szép konyhakerti fûszernövénykéket. Név szerint kakukkfû, rozmaring, menta és bazsalikom. Volt nekem régebben is konyhakertem, de a bazsalikom tetves lett és nem tudtam megmentni a mentát meg kiültettem a kertbe és a költözésnél ott hagytam anyukámnál. Szóval most rátaláltam ezekre a fûszernövényekre és rögtön utánaolvastam, hogy mind a négy nagyon szeret a tûzõ napon. Így megnyugodtam, hogy a legnaposabb ablakban jó lesz nekik, ahová eredetileg tettem õket. Aztán megnéztem a vízigényt. A mentát és a bazsalikomot heti kétszer-háromszor, míg a kakukkfüvet és rozmaringot elég hetente egyszer locsolni. Szóval most élvezem, hogy friss fûszereket használhatok és nem csak szárítottat.
Volt egy csirkemell a hûtõben, amit tegnap olvasztottam ki és nem akartam visszafagyasztani (mert az különben sem tanácsos). Még akkor eldöntöttem a következõ nap megesszük. De mit is csináljak belõle? Most lehet, hogy viccesen hangzik, de éjjel álmot láttam. Álmomban pedig a csirkemellre kakukkfû ágacskákat tettem és úgy sütöttem meg. Reggel eldöntöttem, hogy beteljesítem a jós erejû álmot, így született a mai ebéd. :)

egy nagyobb csirkemell filézve
só, bors
5 gerezd fokhagyma
6-8 ág friss kakukkfû
étolaj
fejenként 3-4 közepes méretû burgonya (nekem ez most 8 db volt)

A csirkemellet megmosom, ha kell lehártyázom és ketté vágom. Mindkét oldalát enyhén sózom, borsozom, hõálló tálba fektetem. A fokhagyma gerezdeket megszúrom egy kés hegyével és a csirke mellé teszem a tálba. Annyi olajat öntök a csirke alá, hogy egy harmadáig lepje(?). A csirkemellre ráteszem a kakukkfüvet. Alufóliával lefedem és 180 fokra elmelegített sütõbe teszem, kb 30 perc alatt sül meg.
Amíg a csirke sül elkészítem a köretet. A burgonyát megmosom, megpucolom, szalmára vágom. Egy vastag aljú edénybe olajat öntök, rá teszem a krumplit és kissé átforgatom, aztán fél-egy deci vízben fedõ alatt megpárolom.
Amikor a csirke kész kiveszem a tálból a fûszerekkel együtt és a helyére teszem a krumplit. A burgonyát jól átkeverem, hogy a hósos-fûszeres szaft me
gízesítse és beteszem a forró sütõbe kb 10 percre.

Folytats a blogon ... jeniselete.blogspot.com/2010/11/az-eg...

sponsored links

Keres?s