Kacsa a fémbörtönben

2010-11-12

sponsored links

 Kacsacombok fokhagymával és zöldfûszerekkel, kuktában abálva

A libát és a kacsát akár csereszabatosnak is mondhatnám, mivel a két jószágot elkészítés szempontjából rokonnak kell tekinteni (értsd: elõkészíted, és pár száz  év óra alatt megsütöd). Így ezek csak hétvégére alkalmatos eledeleknek vannak bekategorizálva. No de itt jön a csavar, a születésnapi kuktaaa!
Tudni kell, hogy ahonnan én jövök, ott a kukta szent dolog, sõt, kettõ is van (de abból az egyiket csak vásár- ünnep- és csülök-, valamint kocsonyafõzõ napokon használják, mert nagy. De a másik, a "kiskukta", na annak az oldalára van írva a történelem. Gulyáslevesek, bablevesek, hajábakrumplik, kisebb fõzendõ húsdarabok sorjáznak a históriai edény múltjában és jelenében. Mióta az eszemet tudom, mindig volt kukta a tûzhelyen, és annyira természetesnek vettem, hogy a funkcióját nem is igazán fogtam fel. Izgalmas edényfajta, melynek tetején van az az érdekes forgó szuszogó sípoló kupak.
Aztán megnõttünk, kirepültünk a kuktátlan nagyvilágba, de a mi jó, gondoskodó anyánk missziós küldetésbe kezdett, azaz szépen lassan, a születés- és névnapok ütemében mindegyik elszakadt vérét ellátta egy mûszerrel. Utolsóként én is beléphettem a klubba. Így már igazán jól felszereltnek mondhatom kicsiny konyhasarkom.
Most tanulok kuktául. Fehér Klárának van errõl egy nagyon szórakoztató írása, de hiába kerestem össze mindent, nem találom, nem emlékszem hol olvastam. Ha valaki tudja a pontos címét, megírhatná.

Bár az elsõ próbálkozásnál rá kellett jönnöm, hogy a hüvelyesekre megadott fõzési idõk igencsak jóindulatú becslések, és még mindig az a legjobb, ha jó elõre beáztatom a lencsét, eggyel magasabb szintre lépve, a húsos kísérletek területén már áttörést értem el.  
Elképzelés: Kukta és abált kacsa confit keresztezése. Ugye az abálás forrpont alatt tartott vízben történõ lassú fõzés, amire nézeteim szerint egy kis magasnyomással eredményesen rá lehet segíteni. 
Megvalósítás: Egy óra alatt a fokhagymával összezárt kacsacomb tökéletesen megpuhult, nem száradt ki. Ekkor átemeltem sütõtálba és további negyedóra alatt ropogósra pirítottam a bõrét a sütõben. 
Értékelés: Ezzel a megoldással túl is lettünk az "eltûnt idõ nyomában" idegesítõ problémáján, ami mindig ott lebeg az ember feje felett, amikor (valaha) gágogó vagy hápogó lábasjószágot helyez el a sütõben. 
A siker nem csak az idõ rövidülésében, hanem az ízekben is teljes volt, a szezoni libacombok is a fémbörtönben fogják kezdeni karrierjüket a hétvégén. Mert ugye az idõ pénz, az energia szintén. A kacsa-liba viszont finom. Az ellentétet ezennel feloldom.


Hozzávalók (4 személyre):
4 kacsacomb
1 kis fej fokhagyma
kakukkfû (frissen 3-4 ág, vagy 1 tk. morzsolt) - friss rozmaringgal is lehet pótolni
löttyintésnyi pálinka (ha van)

1. A combokat érdemes besózni egy éjszakára, pár órára, bõven.  A fõzés kezdete elõtt öblítsd le a húsdarabokat és törölgesd meg. Persze ez nem kötelezõ. Ha nincs idõd-kedved, sózz hagyományosan a fõzés elején. Akkor persze ne mosd le róla
2. A fokhagymákat hámozd meg, de hagyd egészben. A combokat helyezd el a kuktában bõrös oldalukkal lefelé, tedd melléjük a fûszernövényeket és a fokhagymagerezdeket, annyi vizet csorgass rá, amennyi majdnem ellepi, majd zárd le a gyorsfõzõt. A használati utasítás szerint járj el, azaz nagy lángon fõzd, míg sisteregni nem kezd és eregeti a gõzt, ekkor tedd le takarékra. Nekem egy óra alatt tökéletesen megpuhultak a combok a vízben és a kiolvadó zsírban.
3. Egy óra elteltével kiereszted a túlnyomást, ellenõrzöd, hogy mennyire adta meg magát a jószág az enyészetnek. Ha villával könnyen bele tudsz szúrni a csont mellett, biztosan jó. Ekkor tedd át egy sütõtálba pár kanál pecsenyelé társaságában, ezúttal bõrös oldalával felfelé- és 200-220 fokon kb. 10-15 perc alatt süsd piros-ropogósra.


Folytats a blogon ... inyencblogger.blogspot.com/2010/11/ka...

sponsored links

Keres?s