Joy/töltöttkáposzta

2006-12-18

sponsored links

1 közepes fej szármát /savanyíított káposztafej, és

-1 kilónyi szecskázott savanyított kápostát veszek, hozzá

-60 dkg sertéscombot /nagyra darálom/,

-25 dkg füstölt soldalast,

-25 dkg füstöltkolbászt,

-12 dkg gerslit sós vízben elõfõzök,

szétszedem a fejet levelekre, kivágom a torzsavastagját, vízben átmosom, a szálasat rövidebbre vágom, brutálisan kicsavarom, levét méretes bögrébe fölfogom.

-1 fej apróra vágott vöröshagymát alaposan megdinsztelek füstölt mangalica szalonna zsírján, gerslihez keverem a darálthússal,

- fûszerezem:

    só-bors-õröltkömény-koriander-majoranna, egy eka pirospaprikával,

-1 egész tojással alaposan összedolgozom.

A leszárított levelekbe 1-2 eka-nyi gombócokat teszek, széleit ráhajtom, majd föltekerem.

A szecskázott káposzta felét a lábosba rakom, rápakolom sorban az összes tekercset, rá az oldalast, a vastagra karikázott kolbászt, betakarom a szálaskáposzta másik felével, fölöntöm, annyi vízzel, hpgy bõven ellepje, és lassú lángon 1,5-2 óra alatt készre fõzöm. /Most kuktázok, így 45-50'-kell majd csak./

Hagyom pihenni, míg elkészítem a rántást:

-1 fej aprított vöröshagymá kiolvasztott füstölt mangalicaszalonna zsírján szárazra pirítok,

-2 pupeka lisztet dobok rá,

- fûszerezem kömény-, korianderrel. Félre húzom, várok picit, hogy hûljön, és

-1 eka pirospaprikát szórok bele, elkeverem.

Kibányászom a szármatekercseket egy tálba, a leves szálast fölforralom, a rántást a kifacsart 1 dl-nyi hideg káposztalével hígítom, beleöntöm az alapba, átkeverem, -a káposztalével állítom be a lé sûrûségét, savanyúságát, akár 2 dl-t is beleküldök- alaposan összeforralom, beleültetem-dugványozom a töltöttkáposztákat. Pici forralás után letakarom, és másnapig hidegre teszem.

 

-És sûrû MeaCulpa-zás közben az egész család, mert sosem bírjuk kivárni a másnapot, viszont annyit készítek, hogy biztosan lesz maradék.

:o)

 

Ez régi családi recept, sose lett leírva.

A mennyiségek lazák, sosem mértem meg, köbö 10-12 méretesgombóc lesz belõle. Gyakori, hogy kérésre megfeleztem a kegnagyobb leveleket...

 

Nem ez a diétás változat!

Már ükünk is így fõzte még az 1890-es évek végén. Én nagymamámtól láttam, Édestõl tanultam, így adtam tovább a lányomnak is.

És most leírtam.


Folytats a blogon ... himihami.freeblog.hu/archives/2006/12...

sponsored links

Keres?s