Indonéz gyömbéres datolyasambal

2010-11-30

sponsored links

Nem vesztünk el, csak az Orient Expresst mellékvágányra parkoltuk egy kis idõre.
Gyakori jelentkezést még most sem ígérhetünk, pedig írnivaló lenne ám bõven!

Indítsunk ezzel az egyszerû kis chutney-val, amit arrafelé sambolnak neveznek és mindenhez adható, amihez gondoljuk. Pár nap Indonézia mindig jót tesz, különösen akkor, ha ismét hazahoztunk magunkkal néhány szakácskönyvet, fûszert, jávai borsot és kókuszból font mütyûröket, pedig semmit sem akartunk vásárolni.

Fotózásnál elfogyott a fõszereplõ, ezért kenyeret tettem mellé, és képzeljétek, azzal is finom volt, fõleg, ha megpirítjuk.
Egy ehhez hasonló chutney-t egyébként a dél-afrikai konyhában is gyakran készítenek, ott blatjang a neve és a malájokkal érkezett annak idején az országba. Ez a változat fûszeresebb, kissé kifinomultabb.
Indonéz gyömbéres datolyachutneyIndonéz gyömbéres datolyasambal

125 g szárított datolya (kimagozva mérve)
? mk római kömény, õrölve (ízlés szerint több is)
2 cm gyömbér
1 db chilipaprika, ízlés szerint (vagy chilipehely)
2 ek barna nádcukor (muscovado még jobb)
? tk só
125 ml zöldcitromlé
kb. 60 ml ásványvíz


A datolyát kisebb darabokra vágom és az egészet aprítóban pépesítem. Annyi víz szükséges hozzá, hogy mártogatós állagú legyen. A chili mennyiségét saját ízlésünk szerint szabályozhatjuk, érdemes kevesebbel kezdeni.
Üvegbe zárva néhány napig eltartható, de jól fagyasztható is.
2-3 személyre mártogatósnak


Folytats a blogon ... orientexpress.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s