Hólabda - nyári gasztrotervek, avagy utazás a hasam körül

2007-06-05

sponsored links

Kedves meghívást kaptam Zsuzsától; írjak arról, hogy mit tervezek ezen a nyáron a konyhában.

hajjaj, jó kérdés.

Évek óta ez az elsõ nyaram, amikor nem napi  12 órát dolgozom és valószínûleg hosszú ideig ez az utolsó is, mert jövõre nyilván kezdõdik elõlrõl a két állás mizéria - de legalábis másfél. Vannak ugyanis más terveim is, amelyek nem közvetlenül a konyhához kapcsolódnak. Illetve hát ahhoz, csak egy tágasabbhoz, világosabbhoz, kényelmesebbhez mint a mostani.

De most legyen szó csak a gasztronómiai élvezetekrõl.

Hogy mit tervezek?

Hát elõször is, két méteres boszorkánykörökben termõ szegfûgomba szedése közben szeretném a térdeim dagadtra mászni és a derekam elmacskásítani. Aztán szeretném ezeket a rettenetes fizikai fáradalmakat és fáradalmakat gomba-szárazás és aszalás közben kipihenni. Továbbá szeretnék biztos lenni abban, hogy az iszonyatos munkával megszedett és megszárított gomba NEM FOG megkukacosodni és egész télen isteni finom leveseket és töltelékeket tudok alkotni az aszalmányból. 

szegfûgomba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aztán  rengeteget akarok a nyáron kocogni is. Nagy melegben hazáig kell futni ugyanis ahhoz, hogy a jó kis helyeimen szedett gyapjas tintagombával még azelõtt hazaérjek, hogy az feketedni kezdene. Ha sikerül a két zsebnyi gombát még fehér állapotában hazaszállítani, akkor rengeteg gombás tojást és hófehér gombakrémlevest akarok reggelizni. 

gyapjas tintagomba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persze nem csak gombából áll a világ.

Az idén rengeteget akarok befõzni. Tavalyelõtt még raktam el pár kiló meggyet, de tavaly már semmit. Se befõttet, se lekvárt, semmit. Úgyhogy az idén kosárszámra akarom majd hazahordani a meggyet, kajszit, õszit, körtét, szilvát, és a mindenféle lekvárnak valókat; epret, málnát, ribizlit, almát, kivit, sárgadinnyét, fosató szilvát, bercencei szilvát, mindenféle gyümölcsöt. Tovább akarom tökéletesíteni a vegyes lekvár befõzési mûvészetemet is. Nem csak a klasszikus 5 gyümölcsös piros lekvárt fogok eltenni, de szeretnék mindenféle variációkat kitalálni a sárgadinnyére és a kivire is. 

Ha még marad a nyárból, akkor végre, életemben elõször szeretnék birsalmasajtot eltenni. Több receptet kipróbáltam már, valahogy még soha nem jött össze. Egy szelet birsalmasajtnál finomabb uzsonnát el sem tudok pedig képzelni -  legfeljebb két szelet, dióval dúsított birsalmasajt überelheti.

 

Egy szóra mégis visszatérek a gombára.  

Tán érdemes lenne csatlakoznom egy gombakedvelõ társasághoz.  Politikáról, szomszédasszony vagy keresztgyerek nemi életérõl, csaló benzinkutasokról , szar tévémûsorokról és hasonlókról már régóta nincs kedvem fecserészni, de gombáról, gombaszedésrõl, lelõhelyekrõl (és persze zenérõl, de az egy másik blog témája) bármikor, bárhol, bárkivel szívesen elbeszélgetek.

Majd meglátom, belefér-e ebbe a nyárba.  

Ha nem, hát lesz nyár jövõre is.  


Folytats a blogon ... brunnhildekonyhaja.freeblog.hu/archiv...

sponsored links

Keres?s