Házi csoki v2.0: a fudge

2010-12-15

sponsored links

Mi az, ami adott esetben helyettesítheti a pepecs bonbongyártást, és legalább annyira finom?

Kb. 50 fudge-falatkához kell:

  • 12,5 dkg vaj
  • 1,85 dl tejszín
  • 7,5 dkg cukor
  • 3 ek holland kakaópor
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 5 dkg pörkölt, darabolt mogyoró

A mogyoró kivételével mindent egy kislábasba mérni, és eleinte fedõ alatt, majd a nélkül addig fõzni, amíg sûrû, enyhén köpködõ kulimászt nem kapunk. A megfelelõ állagot a massza hivatalosan 114 fokon éri el, vagy amíg hideg vízbe pottyantva golyót nem formál. Nálam az utóbbi játszott, ez forrás után a legkisebb kerámialap 1-es fokozatán kb. 35 perc alatt következett be.

Ezután az anyagot hagyni kell békében langyosra hûlni, eközben kiválik a tetejére az olvadt zsiradék. Aztán kanállal mattra keverni (amíg eltûnik a fénye és egynemûvé nem válik), végül bele a vaníliakivonatot és a mogyorót. Kb. 28x18 cm-es, alufóliával bélelt tepsibe vagy tálcára kanalazni, elegyengetni, kidermeszteni. A fenti mennyiség az instant fogyasztáson kívül alkalmas még 1 db vékonyka trüffeltorta/brownie bevonására (a fudge-dzsal párhuzamosan pont elkészül), tölthetõ kekszbe, vagy langyosan krémként elkanalazható.

Az alternatív, Nutellásra hangolt változat (dupla adag: 37 dkg tejszín, 15 dkg cukor, 25 dkg nugátmassza, 10 dkg vaj, 5 dkg holland kakaópor, 10 dkg pörkölt mogyoró) a türelmetlenségemnek köszönhetõen még éppen szeletelhetõvé szilárdult, de érdemes ebben az irányban és persze különféle alkoholok, magvak, aszalt gyümölcsök hozzáadásával is kísérletezni.

Az eredeti szokás szerint a The Book of Chocolates & Petits Fours receptje.

A fudge tudománya

Adódik a kérdés, hogy biztosan megszilárdul-e. Dióhéjban annyit, hogy fontos a célhõmérséklet és a háborítatlan visszahûtés (kb. 40 fokra), illetve, hogy ezalatt ne hulljon bele semmi, ami a túltelített oldatban kristályosodási gócot képezne, idõ elõtt megindítaná az újrakristályosodást, és végsõ soron rontaná a textúrát.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... okostojas.blog.hu/2010/12/15/hazi_cso...

sponsored links

Keres?s