Három recept brokkolilevesre

2007-10-25

sponsored links

BROKKOLIKRÉM-LEVES
 
Az alaposan megmosott, a torzsáról levágott brokkolirózsákat vajon megpároljuk, kevés liszttel megszórjuk, csontlével vagy vízzel felengedjük, kevés tejet adunk hozzá, sóval és fehérborssal ízesítve puhára fõzzük. Ezután a fõzõlét leöntjük egy másik edénybe, hogy késõbb még felhasználhassuk. A brokkolit átpasszírozzuk (turmixgépet vagy botmixert is használhatunk, ekkor a zöldségmennyiség felének megfelelõ fõzõlét hagyjunk az edényben), majd passzírozás után engedjük fel annyira a maradék lével, hogy a kellõ állagot elérjük. Közben egy másik edényben keverjünk el tejszínt tojássárgájával (1 dl tejszínhez két tojássárgáját számítsunk), és a már elkészült levesbõl folyamatos keverés mellett engedjük fel, míg levesünkkel azonos hõmérsékletû lesz, ekkor öntsük össze a kettõt, és alaposan keverjük el. Mikor elkészült, csípkedjünk vajat a tetejére, hogy megakadályozzuk a bõrösödést. Sütõben, kevés vajon zsemlekockát pirítunk, melyet külön tálkában kínálunk a leveshez.
 
 
BROKKOLILEVES GORDON RAMSAY MÓDRA
 
Villámgyorsan elkészíthetõ leves. A brokkolikrém-leveshez hasonlóan elõkészített brokkolirózsákat lobogó sós vízben puhára fõzzük, kevés feketeborssal ízesítjük. Mikor puhára fõtt, leszûrjük, turmixgépbe tesszük, a fõzõlével a feléig felöntjük, és összeturmixoljuk. Ha állaga nem megfelelõ, a fõzõlébõl tovább pótoljuk. Elkészültekor vajat csipegetünk rá. Tálaláskor érett camembert sajt-szeleteket helyezünk a tetejére.
 

 
 
BURGONYÁS BROKKOLILEVES BEVERT TOJÁSSAL
 
A brokkolit a fenti receptekben leírtak szerint elõkészítjük. Burgonyát hámozunk, és egészen vékony, chips-szerû karikákra vágjuk. A zöldségeket együtt tesszük fel fõni, sóval és feketeborssal ízesítjük. Lisztbõl, vajból és petrezselyemzöldbõl rántást készítünk, ezt a zöldségek fõzõlevébõl engedjük fel folyamatos keverés mellett, majd a készülõ leveshez öntjük, és kiforraljuk. Turmixgéppel vagy botmixerrel passzírozzuk a levest, majd vajat csipegetünk a tetejére. Személyenként egy tojást felütünk (fontos, hogy külön-külön csészébe kerüljenek!). Egy nem túlzottan kis edényben sóval és ecettel vizet forralunk. Mikor lobog, habverõvel örvényt keltünk benne, ebbe öntünk egy tojást. Az örvény és az ecet hatására a sárgáját gyönyörûen burkolja majd a megfõtt fehérje. A bevert (vagy buggyantott) tojás úgy finom igazán, ha csak a fehérje fõtt meg, és a sárgája folyik. A kész tojást jeges fürdõbe helyezzük néhány pillanatra, azután már mehet is a tányérba, amelyen tálalni fogunk. Tálaláskor a bevert tojás köré merjük a levest, lehetõleg annyit, hogy ne takarja el teljesen.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... readeat.blog.hu/2007/10/25/harom_rece...

sponsored links

Keres?s