Hiba

2010-12-06

sponsored links

Az meg milyen már, amikor az ember elfelejti a sütibe beletenni a tojást? Pedig háromszor is elolvastam a hozzávalókat közben, mert hiányérzetem volt.

De megsült így is.

Fel is vágtam.

Aztán este, lefekvés után jutott eszembe. Mindegy, jó kis puha süti lett ez így.

Amúgy titkos télapósat játszunk, oszt mi a csudát vehetnék 3000 forintnyi helyi pénzbõl? sütit sütök inkább. Persze ez is sokkal drágább, meg a több konyhában eltöltött óra, de azt senki sem tudja.

Ami még készült:

Vaniliás kifli, egyszerû mandulás omlós tésztából, csak mivel nem volt vaníliás cukrom a vaníliakivonatot a tésztába kevertem és sima porcukorba mártottam.

Bonbon entonbõr alapján (dánoktól tudom, hgoy így kell ejteni, nem ám katonás németséggel, ahogy szoktam: antonberg) Ez zsír, le is írom lentebb.

Sima narancsos trüffel (vajjal, nem tejszínnel, hogy tartósabb legyen), még nem golyóztam össze, de majd most.

Kesudiós-dulce de leche ostya. Itt is jól megjártam, nem volt ostya a boltban. Macesszel készítettem. hehe, zsidó környék. Még nem tudom, még a helyi horváthilona, lexikonnyi súlya nyomja.

Meg volt zserbógolyó is, de az olyan fantasztikusan rossz lett, hogy kidobtam. A dió, a dió volt az ok.

 

Málnás-marcipános bonbon:

marcipán alap: nekem csak 25%-os marcipánt sikerült vásárolnom a boltban (mert bezzeg harissa liszt, meg puyi lencse van a polcon, de marcipánból csak ilyen ócskát tartanak - most panaszkodom, vagy dicsekszem?) De pont mellette volt a darált mandula, úgyhogy jött az ötlet, feldúsítom én azt a marcipánt! És sikerült is hamar, 10 dekához további 5-6 deka mandulát gyúrtam. Aztán vékonyra (1.5 mm) hengergettem és kupicás pohárral formára szúrtam. A leesõ maradékot elkevertem egy nagy evõkanál magtalan málnalekvárral, meg további mandulával, hogy ne legyen olyan folyós. Meg egy evõkanál limoncellóval is, mert nem volt narancslikõr otthon, pedig szõrantonbõr azt javasolja. (nem mondom meg, hová lett a likõr)  Aztán csokimáz, elõbb a sima marcipánlapkák alját kentem be. Aztán gyorsan összedobtam három másik sütit, és közben a mandula beszívta a málna lekvárt, már amennyire lehetett, így könnyen a marcipánlapkák tetejére tudtam halmozni, mintegy 2,5mm vastagságban, sõt még át is tudtam húzni csokival. Aztán állt egy estét, és az alsó marcipán is megpuhult kissé. Állat. (azt hittem, hgoy én fedeztem fel a spanyolviaszt, mármint, hogy milyen jó ötleteket lehet venni a készbonbon gyártóktól, de másnak is van n. finomnak tûnõ entonbõr utánérzete, meg is csinálom azt is, van dugiban portóim is, meg aszalt szilvám is!)

A pasim meg azt mondta, hogy igazán lehetnék az õ titkos mikulása is. Ha-ha-ha-haaa!

 

 

 


Folytats a blogon ... triticumaestivum.freeblog.hu/archives...

sponsored links

Keres?s