Hagymalekvár

2010-12-27

sponsored links


Tavaly már kísérleteztem a szaloncukrokkal, kisebb-nagyobb sikere volt: az "én nem szeretem a marcipánt" kijelentés nekem mindig szívbe markoló, de ezt is el kell fogadni. De tavaly is inkább kísérõ volt ez, mint maga az ajándék. Idén valamiféle tartósított ajándékot szerettem volna adni. Télvíz idején szóba jöhet a narancs és a hagyma. Hagyma???? Igen, hagyma:) kicsit talán bizarrnak tûnik, de megéri kipróbálni. Én is így tettem. Egy próbafõzés után eldõlt: Idén ez kerül a fa alá némi sütemény kíséretében.

A receptet több blogból állítottam össze, és a 3 fõzés alatt jelentõsen alakult. A hozzávalók tehát egy kiadós adaghoz, amiért már érdemes befõzõedényeket sterilizálni:
  • 4 kg lilahagyma (bizony! aki nagyon szereti a hagyma ízét, beletehet 1-2 fej vöröset is)
  • kb. 1 liter vörösbor (ha lehet száraz, de másból is jó. A lényeg, hogy intenzív íze legyen, nagyon fontos szerepe van)
  • 2 dl feketeribizlilé (nem muszáj, de igen jó!)
  • cukor ízlés szerint (kóstolgatni kell! náthásan ne álljunk neki a fõzésnek)
  • 6 narancs
  • fûszerek: só, bors, õrölt köménymag, fahéj, esetleg egy kis csiliszósz)
  • 3-4 ek olaj. (Csak amennyi ahhoz kell, hogy a hagyma ne égjen le, míg puhul.)
  1. Kezdjük a darabolással. Nem 5 perc. Ha lehet, kérjük hozzá lakótárs, barátnõ, férj, felség segítségét, aki nemcsak hogy hámoz, bátran lemegy egy nap 3-szor is a boltba, ha kell :) A megtisztított hagymákat vágjuk kb. negyed cikkekre. Ne túl vékonyra, azért még húsos maradjon.
  2. Facsarjuk ki 6 narancs levét.
  3. Melegítsünk olajat egy óriási fazékban. Tényleg nagy legyen, mert "rejtélyes módon a vágódeszkától a fazékig többszörösére nõ a mennyiség"
  4. Tegyük bele, sózzuk majd pároljuk meg a hagymát, amíg puha nem lesz. Közben kevergessük, és adjunk hozzá 1-2 ek. cukrot. Ekkor kissé karamellizálódik. Egy kis tarkaborsot is törjünk rá. Inkább egy kicsit kevesebbet tegyünk mindenbõl, mint gondolnánk, késõbb még lehet utóízesíteni. (Mivel nem volt elég nagy a fazekam, 2 külön edényben pároltam az olajon, majd utána - mikor térfogata kissé lecsökkent - öntöttem egybe õket)
  5. Amikor megpuhult, öntsük fel kb, 7 deci borral és narancsok, esetleg a feketeribizli levével , de kicsit tartsunk vissza belõlük (borból összesen 1-1,2 liter is kellhet ekkora mennyiséghez). Attól is függ mennyi kell a folyadékokból, mennyire lédús a hagyma. Vizet semmiképpen ne tegyünk bele. (Ebbe az adagba egy egri Gacsal pincészetbõl származó félédes vörösbor került, merthogy az eredetileg tervezett üveg mennyisége nem volt elég és más nem volt otthon, de nem kell ennyire nívós bort beletenni egyébként, mert a gatyánk is rámegy, de ártani nem árt, sõt!) Fõzés elõtt-közben-után mindenképpen ízlelgessük, elég jó-e a bor ;)
  6. Fûszerezzük tovább a fahéjjal, õrölt szegfûszeggel (kezdetnek 1-1 kk, késõbb mehet bele több is, ha úgy esik jól), ha kell még, mehet bele cukor, só is. Én egyszer csiliszósz is tettem bele, nagyon jót tett neki.
  7. Ha megfelelõ az íze, jól keverjük össze, majd fedjük le és fõzzük 40-60 percig idõnként megkeverve majd forraljuk be a kívánt állag eléréséig. (Vigyázat! A felgyülemlõ gõz igen veszélyes, én másodfokú égési sérüléseket szereztem. Azóta tudom, merre kell felemelni a fedõt és hogy télen is jó, ha van otthon Panthenol:)
  8. Ha kész, merjük befõttes üvegekbe, fordítsuk fejre 10 percre, majd tegyük szárazdunsztba meleg helyre, közel egymáshoz, hogy egymást melengessék. Egy napig is eltart mire kihûlnek, ekkor sorbaállíthatjuk õket a spejzbe és eltehetjük ínségesebb idõkre.
(Ez a fele)


Egy béna fotó a végeredményrõl:Készült még ajándékba egy kis keksz is, ugyanaz mint tavaly


Folytats a blogon ... semi-sweet-life.blogspot.com/2010/12/...

sponsored links

Keres?s