Hacsapuri (grúz töltött lepény)

2010-09-26

sponsored links

"Okostojás augusztus 20-án nemzetiszínû szalagot köt a hasára, és nekiáll kenyeret sütni. Nem tartozik a veszélyes kirekesztõk közé, idén grúz kenyeret süt." (Anna-naptár, 2010. augusztus) Mivel a júniusi kvászhoz nem voltam elég bevállalós (a meggyes változat még hagyján), most már nem volt mese: naptárt kellett sütni.

A hacsapuri állítólag a grúz konyha egyik alapétele, és mint ilyen, ahány ház, annyi változat. Mivel még sosem ettem, fogalmam sincs, milyennek kellene lennie. A Chili&Vaníliánál és Katakonyhánál fellelt kommentek alapján viszont úgy éreztem, az Orosz kulinária Anna jóvoltából megismert receptje (minimális módosítással) tökéletes lesz. A gyakorlatban aztán kiderült, hogy mindennemû misztifikálás ellenére valójában egy csökkentett zsírtartalmú töltött lángosról van szó.

A tésztához kell:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg görög joghurt (Spar: Bakoma jogurt naturalny typ grecki - tradycyjna receptura, super kremowy gesty :) - teljesen elfogadható összetétel és íz
  • 1 tojás
  • 1,5 tk só

A töltelékhez:

  • 25 dkg áttört típusú túró
  • 15 dkg reszelt juhsajt (eredetileg szulguni)
  • 10 dkg mozzarella
  • 1 XS-es tojás
  • 5 dkg vaj
  • (1 ek kapor)

A sütéshez:

  • 10 dkg vaj

A tésztát A Gép egyetlen dagasztókarja összegyúrta, majd két emberi kéz négy vékony körré nyújtotta. A töltelékhez valókat ugyanazok a kezek villával össze/szétnyomkodták, és alaposan elegyítették.

A leírás szerint a tölteléket egyenlõ arányban (amerikai olvasók kedvéért: négy részre :) elosztva a korongok közepére helyezzük, a tésztát felül összefogjuk, és a batyut óvatosan kinyújtjuk.

Na, ez minimum dezinformálás: a tésztát megtöltve egyszerûen nem lehet kinyújtani, ezen legfeljebb egy lágyabb tészta segíthetne valamelyest. Az elsõ, határozottan amorf alakzat legyártása után inkább sugárirányban bevagdostam a körök szélét, és a füleket felhajtogattam a lepények tetejére, aztán sodrófával serpenyõben süthetõ vastagságig (kb. másfél centi) lapítottam õket.

Ugyan felmerült még a food styling is a szabályos külalak érdekében (pl. nyolc egyforma korong kiképzése, és a szélek összesodrása), ám az éhség egy bizonyos fokán ezek a sokadlagos szempontok eltörpülnek. Egyesével, forró vajban, az egyik oldalát lefedve, a másikat fedõ nélkül kell kisütni egyenletes, amolyan közepes lángon - alig néhány perc az egész.

Mi tagadás, a simább felük sem lett fotogénebb, viszont a vajban kisütött joghurtos tészta egyszerûen utolérhetetlen. A kefires lángoshoz hasonlóan ez sem szívja magába a zsiradékot, a külseje ropogósra sül, a belseje pedig jó puha és nedves-zsíros a rengeteg tölteléktõl. Kettõ kapros töltetet kapott, így echte juhtúró ízû lett, úgyhogy valószínûleg brindzával és trappistával (plusz a mozzarella) is mûködne, de a szaftosságot adó vaj semmiképp nem hagyható el belõle. Nem csak frissen jó, két embernek egy kiadós ebéd és egy laktató vacsora.

2010.11.21. Az esztétikusabb megjelenés záloga: nyolc kis kört nyújtani, kettõt-kettõt töltés után a széleken összenyomkodni, így sütni.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... okostojas.blog.hu/2010/09/26/hacsapur...

sponsored links

Keres?s