Habarás és rántás

2006-09-22

sponsored links

Mindkettõ az ételek liszttel történõ besûrítésére szolgál.

Habarás
Általában zsengébb fõzelékekhez vagy pörköltekhez használjuk. 2-3 kanál lisztet keverj el csomómentesen legalább 2 dl folyadékban (általában víz vagy tej), esetleg tejfölben. A habarást mindig a forró ételbe keverjük bele, apránként,az ételt folyamatosan kevergetve.

Rántás
Rántáshoz a lisztet elõször pirítsd meg, majd hideg vízzel öntsd fel. A felöntött rántást  keverd a fõvõ ételhez, vagy simán fõzd tovább.  A pirításhoz ételtõl függõen használhatsz olajat, vajat vagy zsírt, lehet világosra vagy sötétebbre pirítani, de vigyázz, hogy ne égjen meg.

Tippek, trükkök
Mind a habarás, mind a rántás csak akkor jó, ha sikerül a lisztet csomómentesen elkeverned. A becsomósodik, inkább kezdd újra, ne próbálkozz a csomók szétnyomkodásával vagy szétfõzésével, mert úgysem fog sikerülni, esetleg teaszûrõvel ki lehet halászni a darabkákat, de az elég sziszifuszi munka.
Rántás készítésénél eleinte segíthet, ha a szükségesnél több zsíradékot használsz, és ha megfõtt az étel, merõkanállal lekanalazod a felesleget. Ha pirospaprikát adsz a rántáshoz, azt mindig a már megpirított, tûzrõl levett rántásba adagold, mert ha megpirul, megkeseredik. A köménymagot ezzel szemben érdemes a liszttel együtt pirítani, hogy kiadja az ízét.

És most kaptok is két receptet gyakorolni. :) 


Folytats a blogon ... foznijo.freeblog.hu/archives/2006/09/...

sponsored links

Keres?s