Géptelen muscovado fagyi zabpelyhes kosárkában

2010-07-28

sponsored links



Lehet, hogy nem túl szerencsés  névválasztás ez a muscovado, talán túlontúl  kifinomultnak hangzik, pedig nem az!
Pusztán arról van szó, hogy nagy kedvencemmel, a karamellel akartam indítani életem elsõ fagyi készítési projektjét, de nem az ízre, hanem a textúrára koncentrálva. Nagy fagyi õrült nem vagyok, válogatós viszont annál inkább, és ha nem szuper selymes, krémes az állaga, hanem vizes, kásás - szigorúbb természetû olvasóim gyorsan ugorják át ezt a sort -  már megy is a kukába. 
Azért döntöttem  fehér rokona helyett e mellett a lágy, finomítatlan, sötétbarna nádcukor mellett, mert használatával megspóroltam a karamell készítés maceráját, és ezerrel koncentrálhattam a tökéletes állag elérésére. Remélem látszik a fotón: mission completed :)
Rengeteg recept és tudományos értekezés elolvasása után úgy summáztam a siker titkát, hogy a bizonyos krémes állag eléréséhez masina szükséges, mert általa érhetõ el a kásásodásért felelõs jégkristályok megsemmisítése.
Nos, ilyen gépem nekem nincs, maradt tehát a másik, valódi kézmûves út.
A vonatkozó  receptek viszont szinte kivétel nélkül azt írják, hogy gép hiányában ránk vár a jégkristályok szétzúzásának hálás feladata, méghozzá oly módon,  hogy óránként kivesszük a masszát a mélyhûtõbõl és kézi mixerrel átkeverjük.
Miután nálunk a mélyhûtõ a pincében van, lelki szemeimmel már láttam is, amint lemegyek, kiveszem, felhozom, keverem, visszaviszem, fölmegyek, lemegyek, kiveszem......
Elõször egy határozott mozdulattal elhesegettem a fenti képet, majd megszületett az alábbi recept, nem több, mint fél óra alatt (ide nem értve persze a hûtési idõt, amit minden tehetségem és közbenjárásom ellenére sem tudtam lerövidíteni 4 óránál kevesebbre), viszont no kivevés, no kavargatás, no macera, csak óra nézegetés, hogy mikor lehet már végre enni.
A kosárka jól néz ki, de mindenképpen csiszolásra szorul, kissé robosztus lett, én pedig valami vékony roppanós dologra gondoltam...rajta vagyok az ügyön.
Amúgy bármibe lefogadnám, hogy benneteket az egész kreációból a csoki érdekel a legjobban.. :)
OK, kivételesen nem vágom be a hisztit, tessék, itt a link a fellelhetõségrõl.
Aki szereti, ki ne hagyja, szerintem világszínvonal, mind esztétikai, mind minõségi szempontból. Következõ fagyimat ezen az oltáron fogom áldozni, az tutti!
Ez a konkrét tábla csoki egy picit az én ízlésemet is tükrözi, ha megnézitek az oldalt, megértitek, miért. 
A gyártó cég az alapanyagot (keserû, tej, vagy fehér csoki), és a hozzá választható feltéteket (szárított gyümölcsök, fûszerek, magok) kínálja, amit a vevõ, ha akar, kedve szerint maga állíthat össze, de szép számmal vannak persze olyan verziók is, melyek a mester kezemunkáját dícsérik, így nem igényelnek továbbgondolást.
Az én kreációm ezúttal keserû csoki alapból, szárított goyi berry-bõl, kandírozott gyömbérbõl, bazsalikomból, kakaóbabból, és ropogós csoki ostya gömböcskékbõl áll :) 
Hát, ha ezek után sem nézitek meg az oldalt, megérdemlitek!

Fagyi hozzávalók
10 tojás sárgája
1 dl habtejszín ( min. 30 % zsírtartalom)
20 dkg lágy muscovado cukor (ha van kedvetek karamell készítéshez, akkor kiváltható), egyébként a Culinárisban, bio boltokban kapható, lényegesen egészségesebb fehér rokonánál, tea kedvelõknek egyenesen kötelezõ)
30 dkg créme fraiche (szintén a Culinárisban kapható, sajnos nem nagyon van mivel kiváltani, mert amivel lehetne, az végképp nincs Magyarországon,  ez pedig a double cream, Amerikában heavy cream névre hallgató, minimum 48 % zsírtartalmú tejszín krém)
1 rúd vanília
csipet só

Elkészítés:
A tejszínt forrásig hevítem.
Hosszában kettévágom a vanília rudat és a kikapart magokat a tejszínhez adom, hagyom kihûlni (min 10 perc).
A tojásokat kettéválasztom (a fehérjébõl lehet Pavlovát csinálni :)
A sárgáját kézi mixer segítségével habosra keverem a cukorral és a csipet sóval.
A sárgája&cukor masszát lassan, kevergetve a langyosra hûtött tejszínhez adom, majd az egészet simára keverem a creme fraiche-sel
A masszát alacsony hõmérsékleten, folyamatosan kevergetem, míg besûrûsödik. Akkor jó, ha a belemártott fakanál hátát bevonó réteg közepébe ujjunkkal húzunk egy vonalat és az száraz marad
Hõt és fagyasztást tûrõ edénybe töltöm, hagyom kihûlni, amint lehet, fridzsiderbe teszem (kb. fél órára), utána mehet a fagyasztóba (min. 4 óra)

Kosárka:
1 csomag Gyõri zabpelyhes keksz
5 dkg vaj
A kekszet ledaráljuk, összekeverjük a vajjal, vékonyan (ez nekem most nem igazán sikerült) kibélelünk vele egy muffin/szuflé/mini tortácska formát, a fagyi tálalásáig hûtõben tartjuk.


Folytats a blogon ... gasztroterapia.blogspot.com/2010/07/l...

sponsored links

Keres?s