Gyömbéres - brokkolis csirke

2007-04-02

sponsored links

Említettem itt lejjebb, hogy egy szép nagy bokor brokkoli szárát belegyalultam a levesbe.
Nos, nézzük, mit csináltam a brokkoli rózsáival :

Ritkán szoktam egy az egyben lekövetni a recepteket, de ez a kis nõ nagyon megtetszett nekem, ügyesnek tûnik, hát gondoltam hallgatok rá.
Megérte, isteni lett a gyömbéres-brokkolis csirke!
Angolul nem tudók kedvéért:

Hozzávalók 4-6 személyre:
két kanálnyi aprított, friss gyömbér;
másfél evõkanálnyi finom olívaolaj;
két csirkemellfilé;
egy nagy vöröshagyma;
három gerezd fokhagyma;
csészényi szójaszósz (fogalmam sincs mennyi, az amerikaiaknak van valami spéci mérõcsészéjük. Én kanalanként raktam bele, közben kóstolgattam. Csak egy csirkemellbõl és felényi broccoliból készítettem, ehhez a végén három evõkanálnyi kellett);
két evõkanálnyi fehér ecet (ez nálam alma- vagy borecetet jelent, vagy balzsamecetet, igaz, ez utóbbi nem fehér, de kit érdekel ha finom, hát nem?);
két evõkanál méz;
egy csomó zöldhagyma;
két bokornyi brokkoli.

brokkoliElõkészítésképpen felkockázzuk a húst, egészen apróra vágjuk a fokhagymát, a gyömbért és a zöldhagymát. A brokkolit rózsáira szedjük (ehhez a fogáshoz csak a rózsákat hazsnáljuk fel, ezért gyalultam bele a broccoli szárát egy levesbe), a hagymát felkarikázzuk.

Az olívaolaj felén elõsütjük a csirkemellet, gyorsan, éppen csak fehéredésig (Dani szerint 8 perc, szerintem 5), nehogy kiszáradjon. A csirkehusit félretesszük, majd ugyanabban a serpenyõben az olaj másik felén együtt megpároljuk a vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért. Ha puha, ráöntjük az ecetet, a szójaszószt és a mézet. Egy percig forraljuk és rádobjuk a lecsöpögtetett brokkolit, átkeverjük, lefedjük és öt percig pároljuk. Ha a zöldség megpuhult, vissztesszük az elõsütött húst, összekeverjük és rászórjuk az apróra vágott zöldhagymát.
Kész.
Dani szerint az egész nem több mint 20 perc, és azt kell mondanom, hogy igaza van, tényleg alig több mint negyedóra alatt elkészült és nagyon finom lett.

(Ehhez persze tudni kell, hogy én szeretem a gyömbért. Aki nem, az inkább ne próbálkozzon vele, mint ahogy az se, aki idegenkedik az édeskés-pikáns ízû zöldségételektõl.)


Folytats a blogon ... brunnhildekonyhaja.freeblog.hu/archiv...

sponsored links

Keres?s