Grízes lepény

2007-07-05

sponsored links

Grízes lepény

A klasszikus görög konyhában sûrûn elõforduló hozzávaló a réteslap. Legyen a készülendõ étel sós vagy édes, a ropogósra sült réteslapokba burkolt fogás különleges ízkombinációkat képes magába rejteni.

Jó példa erre a következõ könnyen elkészíthetõ de annál finomabb görög édesség (Bugatsa), amit a tetejére öntött mézes -majdnem karamellizálódni készülõ- cukros szirup tesz még vonzóbbá :)

         Hozzávalók:

         1 bögre búzadara

         1 ? bögre cukor

         1 vaníliarúd.

         9,5 dl tej

         2 citrom reszelt héja

         5 tojás

         12 réteslap

         kb ? dl olvasztott vaj

A tetejére:

? bögre (125ml) méz

1 bögre (250ml) víz

? bögre (125ml) cukor

fél citrom leve

1 kávéskanál õrölt fahéj

Közepes nagyságú lábasban öntjük a búzadarát, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejet, cukrot és a vaníliarudat (ketté kell vágni a rudat, ki kell kaparni a belül található apró magokat, majd mind a "héjat", mint a magokat használni - de ez helyettesíthetõ kb. 2 evõkanál vanília kivonattal is). Közepes lángon - továbbra is állandó keverés mellett - felforrljuk és addig fõzzük mig be nem sûrûsödik. /Kb 15 perc./ Levesszük a tûzrõl és néha megkeverve kb. 5 percet hagyjuk hûlni. Ekkor hozzáadjuk - még mindig állandó keverés mellett - a felvert tojásokat és a reszelt citromok héját. További 10 percig /néha-néha megkeverve/ hûlni hagyjuk. Ezalatt egy kissé kivajazott tepsibe helyezünk egymás tetejére 6 (olvasztott vajjal megkent) réteslapot. (Akkora tepsit válasszunk hogy a réteslap minden oldalon kissé lelógjon róla). Erre ráöntjük a búzadara keveréket. Majd újabb 6 egymásra helyezett, vajjal megkent réteslap következik. (Körben a lelógó széleket egymásra hajtjuk.) A tetejét éles kézzel pár helyen bevágjuk hogy a sülés közben keletkezõ gõz kiszabadulhasson. Elõmelegített sütõben (180ÿC) az alsó rácson kb 40-45 percig sütjük.

Ezalatt egy kisebb lábosban összekeverjük a mézet, vizet, cukrot, cirtomlevet és õrölt fahéjat. Kislángon felforraljuk és addig hagyjuk éppenhogy ?gyöngyözve" forrni, amíg be nem sûrûsödik és már majdhogy karamellizálódik- kb fele mennyiség lesz belõle és 20-25 percet vesz igénybe).

Kb. 10-15 percet hagyjuk hûlni, majd a közben elkészült és már kihülõben lévõ süti tetejére öntjük.

Kockákra vágva tálaljuk. Legfinomabb másnap hidegen, miután egy éjszakát a hûtõben töltött...

 


Folytats a blogon ... asztalpoetica.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s