Grillezett lazac és tintahal fetasajtos polentával és mango salsával

2010-12-12

sponsored links



Halat enni jó, csak sajnos tenger híján relatíve korlátoltak a lehetõségeink e téren. Minimum heti egyszer illene halat ennünk, mert rengeteg jótékony hatása van. Segít a szívritmus zavarok megakadályozásában, csökkenti a depressziós tüneteket, csökkenti az öregkori szemromlást és még folytathatnánk. Szerencsére azért van pár hely ahol az ember friss tengeri halhoz juthat, de az sajnos semmiképpen sem lesz olcsó. A Coraban vagy a Metroban azért majd minden héten ki lehet fogni valamilyen akciót, ezúttal lazacfilé volt kedvezõ áron, úgyhogy gyorsan be is ruháztunk pár szeletre és mellé 4 db tintahal is ugrott a kosárba.

A polenta kb. egy-másfél éve került fel a családi étlapra, azóta rendszeresen csinálunk különbözõ verziókban. Elkészítése rendkívül egyszerû, felhasználási lehetõsége elég sokrétû. Ezúttal a tegnapról megmaradt feta került bele. Az állagát szintén lehet variálni, most egy kicsit masszívabb kása állagút csináltam, de lehet sûrûbbre is, amit megszilárdulás után grillezni is lehet.

A salsa szintén nem egy bonyolult dolog, csak össze kell aprítani a  hozzávalókat és összekeverni. Frissessége jól kiegészíti a halat és a polentát. (recept itt)

Hozzávalók a polentához:
300g kukoricadara
1,2l víz
100g parmezán
150g feta

450g lazacfilé
4 kis méretû tintahal

A lazacot lepikkelyezem, egy konyhai papírtörlõvel leitatom róla a nedvességet, sózom, borsozom. A tintahalat kibelezem, a fejét kettévágom a szemei felett, megtartom a csápokat és kiveszem a szájszervét. A kapott csõszerû testét óvatosan fél centinként bevágom vigyázva, hogy ne vágjam át teljesen (így sütésközben olyan lesz, mint egy harmonika), sózom, borsozom.

1,2 l vizet felrakok forrni, amint forr a víz beleöntöm a darát és egy habverõvel folyamatosan keverem. Sózom, borsozom, majd 10-15 perc kevergetés után hozzáadom a felkockázott fetát. Ezzel is kevergetem egy pár percig, majd lehúzom a tûzrõl. Hozzáadom a lereszelt parmezánt, és után ízesítem ha kell. Vigyázzunk, mert a polenta fõzés közben nagyon forró! Hagyom kihûlni.

Amint kész a polenta elõveszem a grill serpenyõt és felforrósítom. A lazacszeletekre és a tintahalakra öntök egy kis olívaolajat és berakom a forró serpenyõbe. A lazacot elõször a bõrös felével lefelé. A tintahalnak elég 2-3 perc, közben gyakran forgatom. A lazacot csak akkor fordítom meg, ha a felsõ fele kezd kifehéredni. Ekkor megfordítom és kb. harmad annyi ideig sütöm, mint a bõrös felén. A hal akkor jó, ha a bõre ropogósra pirult, belül nem nyers, de még picit szaftos, nem száradt ki. Ezt úgy ellenõrizhetjük, hogy a halnak sütés vége felé van még egy pici rugalmassága. Ha nincs ellenállása és rugalmassága, akkor már túlsütöttük és kiszáradt.

Salsával és polentával tálaljuk.



Folytats a blogon ... csokissteak.blogspot.com/2010/12/gril...

sponsored links

Keres?s