Gombával rakott bébi cékla

2010-07-11

sponsored links



A piacon két csomag bébi céklát vásároltam. Mivel nem tartozom a céklatermelõk kasztjába, megkérdeztem, hogy a levelével mit lehet kezdeni?

Jó lesz az tõtikének ? volt a válasz.

Khmm, ezek az apró levelek? No, majd meglátjuk.

A céklákat héjában megfõztem. A rókagombát és a trombitagombát külön lábosban vajon kevés sóval megpároltam. Csirke mellét (lehet pulyka, sertés ki mit szeret) ledaráltam.

Kevés tejben áztatott zsemlemorzsával, megpárolt vöröshagymával, sóval, borssal és egy egész tojással összekeverve kenhetõ masszává gyúrtam.

A cékla leveleket kis vízzel a mikróba tettem, hogy egy kicsit összeessenek, hajtogathatók legyenek. Meg kellett állapítanom, hogy csak babakonyhába illõ mennyiségû húsgombócok férnek bele. :-(( Így türelem híján letettem a céklaleveles tõtike gyártásról.

Egy jénai edényt kivajaztam, kibéleltem a levelek felével. Erre kentem egy húsréteget, melyen elhelyeztem a megpárolt gombákat. Kicsi vajjal meglocsoltam, hogy a kissé száraz mellehúsa szaftosabb legyen. Erre került egy céklalevél réteg, majd megint hús, amibe belenyomkodtam a félbevágott, meghámozott bébi céklákat. Letakartam a megmaradt levelekkel, tejföllel meglocsoltam, sütõben megsütöttem.

A nagy nyári hõségben meleg ételre nem vágyván, másnap ebédre felkockázva, hidegen fogyasztottuk.

A cékla natúr íze a tejfellel kellemes ?savanyúság? érzetét keltve pompásan illett a hús-gomba pároshoz. Na és mi van a céklalevéllel? Abszolút semleges a pályán, de fontos tartozék és tényleg kár lett volna kidobni.
(Az egészet többes számba kellett volna írni, mert Dénes is részt vett a fõzõcskében, ahogy azt illik is egy jó férjnek :-)))


Folytats a blogon ... kozosgomba.blogspot.com/2010/07/gomba...

sponsored links

Keres?s