Gombás vesevelõ

2010-12-11

sponsored links



Mit is fõzzek töprengés alkalmával a csomagolt húsárúk között vettem észre a konyhakész felcsíkozott vese-velõt.
Ha már észrevettem, meg is vettem.
Ritkán kerül az asztalra nálunk, így belelapoztam az elsõ kezembe kerülõ szakácskönyvbe (155 régi étek), a fûszerezését átismételni.
A vesevelõ gombával címû receptnél pontot is tettem az olvasás végére :-) Isten látja lelkemet, kivételesen most nem akartam meggombásítani semmit, de hát lehet ? e ellenállni egy jó gombás receptnek? Nem.
Az étel nagyjából úgy készült ahogy a recept írja, a vese és velõ megtisztításával a konyhakész állapot miatt pillanatok alatt végeztem. (A velõrõl a hártyát lehúztam, a vesébõl a fehér faggyú részeket tökéletesen kimetszettem.)
Két marék szárított vargányát egy pohár vízbe beáztattam.
A vékonyra szeletelt vesét többször jól megmostam, majd sós vízben, kuktában, 15 percet fõztem, leszûrtem. Az apróra vágott vöröshagymát (nem füstölt szalonna zsírján) libazsíron megfonnyasztottam, piros paprikával megszórtam, és hozzáöntöttem a pohár vargányát az áztató lével együtt. Megsóztam, meghintettem borssal, majoránnával és fedõ alatt negyed órát pároltam, majd hozzáadtam a velõt, néhány perc párolás után a ragut bõven megszórtam petrezselyemmel.
Közben a héjában fõtt forró krumplit meghámoztam, karikára vágtam, tányérra helyeztem, megsóztam, mellé tálaltam az elkészült ragut.
(A savanyúságot egy gránátalma gyöngyszemeivel helyettesítettük.)
A vargánya íze diszkréten beleolvadt a hagymás, pirospaprikás, majoránnás, velõs ízek közé. A selymesen, puhán, nyelvünkre tekeredõ kis gomba-szeletkék képezték a hidat, a velõ krémes, a vese kicsit keményebb állaga között.

Folytats a blogon ... kozosgomba.blogspot.com/2010/12/gomba...

sponsored links

Keres?s