Gombás, kakukkfüves rizottó 38. VKF!

2010-11-12

sponsored links

Íme a 38. VKF! pályázati kiírása alapján készült második - és egyben utolsó - pályamû a részemrõl.

Jó pár hónapja kaptam anyukámtól egy doboz barna rizst, de nem akár milyet, rizottónak valót. Külföldön szerezte be, örültem neki nagyon! Mikor elolvastam a kiírást, tudtam itt az alkalom, hogy bevessem! Így született az alábbi fogás.

Gombás, kakukkfüves rizottó reform módra

Hozzávalók 3 fõre:
  • 200 g gomba vegyesen (nálam laska és shiitake)
  • 4 ek olívaolaj
  • nagy csokor petrezselyem
  • nagy csokor kakukkfû
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • kb.1,5 liter zöldség alaplé (saját készítésû)
  • 1 fej hagyma
  • 200 g barna rizottó rizs
  • 1 dl rose bor
  • 50 g SPAR Vital Margarin repceolajjal
  • 100 g reszelt parmezán
  • tengeri só
  • frissen õrölt bors
  • csipet cayenne bors
  • 1 ek frissen facsart citromlé

Elkészítés:

A gombát megtisztítom, nagyobb darabokra vágom. 2 evõkanál olívaolajat felhevítek egy nagy serpenyõben, beledobom a gombákat és az apróra vágott vagy lecsipkedett kakukkfû leveleket. Egy percig pirítom, rázogatom a gombaszeleteket, majd hozzáadok egy nagy gerezd szeletekre vágott fokhagymát. Sózom, frissen õrölt borssal ízesítem. Tovább sütögetem a gombaszeleteket, nem kell sok nekik, 1-2 perc. Végül hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, egy csipet cayenne borsot és a citrom levét. Jól átforgatom és lehúzom a gázról.

Az illatos gombát két részre osztom, az egyik felét apróra vágom, a másik marad így, azt félreteszem.

Jöhet a rizottó.

Elõször is 2 evõkanál olívaolajon üvegesre párolom, pirítom a hagymát. Hozzáadok egy nagy, szeletekre vágott fokhagymagerezdet és egy csipet sót. Ezt követõen hozzáadom a rizst és felcsavarom a lángot!
A rizsnek nem szabad megpirulnia, ezért folyamatosan kevergetem. 2-3 perc múlva elkezd üvegessé válni, felveszi a hagyma levét, még pattoghat is, akkor sincs semmi gond. Ezt követõen hozzáöntöm a rose-t.

Amikor a rizs ?felvette? a bort, ráöntöm az elsõ merõkanál forró alaplevet, közben visszaveszek egy picit a lángból.  Ekkor adom hozzá a gombának azt a felét, amit apróra vágtam.

Ez után apránként kell hozzáadni az alaplevet, minden merítés után addig kevergetem a rizst, amíg fel nem veszi az alaplevet. Tekintve, hogy ez barna rizs, jóval hosszabb idõt vesz igénybe, még megpuhul, a normál rizottó rizshez képest. Nekem  kb. 35-40 percig tartott. Addig kell rámerni az alaplét, amíg a rizs meg nem puhul. Közben ha szükséges, utánaízesítek frissen õrölt borssal, esetleg sóval.

Ha megpuhult a rizs, hozzákeverem a gomba másik felét. Leveszem a tûzrõl, hozzáadom a margarint és a parmezánt, majd óvatosan összekeverem. 

Krémes, ízletes és legfõképpen egészséges fogást kapunk!
 
Eredeti recept: Jamie Oliver

Folytats a blogon ... zsofakanal.blogspot.com/2010/11/gomba...

sponsored links

Keres?s