Gombák, hátszín, miegymás

2010-09-11

sponsored links

Mindig az apróbbakat válogatom ki, legyen az vargánya, rókagomba, vagy bármi más. Néha néz is furán a piaci árus, hogy miért nem a ?javából? veszek. Pedig a kicsik a legjobbak, mert frissebbek, kevesebb idejük volt a kukacoknak a kártételhez, meg jobban is mutatnak a tányéron. És elég egy-egy marékkal venni ahhoz, hogy egy vacsora kiemelkedjen a hétköznapi menük közül. Szeretjük az erdei gombákat.
 
 
Egy darabka hátszín, újkrumpli, zöldfûszeres?vajas?tejszínes mártás, és egy kis erdei gomba. Semmibõl nem kell sok, hogy a költségek is vállalható keretek között maradjanak.
Jó húst vegyünk. Mindegy, hogy az ismert hentestõl vásárolunk, vagy a legutóbb is bevált multiban szerezzük be, csak tudjuk, hogy mit viszünk haza. A hátszínt legalább egy órával a sütés elõtt vegyük ki a hûtõbõl, hogy szobahõmérsékletre melegedjen. Nem kell elõre besózni, pácolni, csak megmosni és letörölgetni. Ha jó a hús, akkor elég közvetlenül a sütés elõtt, illetve közben fûszerezni.
Az újburgonyát forgassuk meg olívaolajban, sózzuk, és süssük meg sütõben. Ezt elõre is megcsinálhatjuk, a tálalásnál csak rá kell melegíteni. A gombákat kevés olajon, forró serpenyõben, folyamatos forgatás, rázogatás közben süssük meg, majd ízlés szerint sózzuk, fûszerezzük.
A hátszínt én úgy másfél-két centi vastagra vágva szeretem, de a steaksütés külön tudomány, amit én is lelkesen tanulok. 
 
 
Ami biztos: 
 
? a hús ne legyen hideg
? olaj, zsír csak leheletnyi
? a fõzõlap ? gáz ? legyen elõmelegítve, úgy 75 százalékon
? közben sózom, borsozom
 
Ötven próbálkozás után talán már menni fog. A tejszínes mártáshoz egy kis csirke alaplevet, vajat, tejszínt, zöldfûszereket forraltam össze, a tányérokat parmezánforgácsokkal és mustárolajjal díszítettem.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... timoandjulien.blog.hu/2010/09/10/gomb...

sponsored links

Keres?s