Gasztrobox-süss, fõzz, nyerj avagy a nyáriasan frissítõ erdeigyümölcs torta

2010-07-17

sponsored links

Ebben az õrjítõ hõségben kinek van kedve tömény, cukros, vajas tortákat enni? ugyebár senkinek, maximum csak a nagyon fanatikusaknak.
Én többnyire csak a fagyit vagy a jégkását kívánom ilyen melegben, már ha van erõm és kedvem elcammogni a fagyizóig és közben háromszor leizzadni.
Az ember lánya a meleg konyhát is kerüli ilyenkor, tehát a konyhamûvészet alábbhagy, de azért akad néhány finomság, mely a forró tûzhely elkerülése vagy csak pár perces használatával is elkészíthetõ, ráadásul a piacok és boltok telis tele vannak szebbnél szebb, édesebbnél édesebb, lédús gyümölcsökkel, melyekbõl pár perc alatt csodás finomságokat kreálhatunk.
Ennél a süteménynél a sütõt alig 15 percig használtam, tehát nem fûtöttem be vele az egész házat, ráadásul a cukor mennyisége sem túl nagy benne, ezért a kalória tartalma kisebb az átlagosnál, viszont a finomliszt használata elkerülhetetlen volt számomra, ezért nem nevezhetõ diétás süteménynek, habár használhatunk teljes kiõrlésû lisztet, finomliszt helyett és a porcukrot is helyettesíthetjük mézzel, de akkor sajnos nem fogjuk ugyan ezt az ízhatást elérni.
A mai posztom címe azért sikeredett ilyen érdekesre, mert beneveztem a tortámat egy játékra, a gasztrobox oldalán, melynek témája a nyár. Eddig még sosem neveztem be egy sütimet sem sehova, ezért kíváncsi és izgatott vagyok, hogy mi lesz a játék kimenetele :) A célom nem a nyeremény megszerzése, csupán kíváncsi vagyok, hogy mennyire nyeri el a zsûri tetszését a "mûvem" :)

Erdeigyümölcs torta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g liszt
- 100 g margarin
- 1 tojássárgája
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 ek porcukor
- 1 csipet só
A "töltelékhez":
- 250 g mascarpone
- 250 g sovány túró
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
- 80 g porcukor
Valamint sok-sok málna, szeder, ribizli, áfonya ízlés szerint
Elkészítése:
A linzertésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot és a citromhéjat és összegyúrjuk, majd hûtõbe rakjuk 10percre. Ezután kinyújtjuk és egy kivajazott, kilisztezett tortaformába fektetjük, úgy, hogy legyen egy szép pereme, ugyanis ez lesz a torta váza. Villával megszúrkáljuk a tészta alját majd 180 fokos sütõbe toljuk 10-05 percre, majd kivesszük és hagyju rendesen kihûlni.
A krémhez az összes hozzávalót belehelyezzük egy keverõtálba majd elektromos habverõvel pár pillanat alatt összekeverjük és már kész is a lágy túrókrémünk. Ezután már csak annyi a feladatunk hogy elkenjük a krémet a "tésztakosárban" és rápakoljuk a pirosgyümölcsöket. A tortát mindenképp hûtõben tároljuk, mert gyorsan megromlik a nagy melegben.

Folytats a blogon ... gozgomboc.blogspot.com/2010/07/gasztr...

sponsored links

Keres?s