Gasztro blogos események

2010-07-08

sponsored links

Az interneten a gasztro blogok terjedésével nem én vagyok az egyetlen, aki hagyományos szakácskönyveket elhanyagolja, hiszen a neten ugyanannak a receptnek is száz féle változata található meg, ráadásul a blogger hasznos tanácsaival, valamint a kommentelõk észrevételeivel együtt.

Szerintem sokkal komplexebb képet kapunk az egyes nemzetek, illetve akár régiók ételeirõl, gasztro kulturájáról, megtudhatjuk hogyan készül mondjuk egy gazpacho Spanyolországban, Portugáliában vagy Latin-Amerika országaiban, de azt is hogyan készíti egy gyakorlott háziasszony, egy kreatív, de kezdõ szakács vagy egy neves séf.

Nem csoda, hogy már évek óta hódítanak a különféle témákban indított gasztro blogos események. Természetesen lehetetlen lenne mindet felsorolni, nem is célom, az éppen aktuális, és számomra is érdekes témákból válogattam össze néhányat.

VKF! 36. - Világjáró Fazék
Határidõ: 2010. július 31.- augusztus 1. (szombat-vasárnap)

A magyar gasztrobloggerek között méltán népszerû eseményt 2007 elején hívta életre Chili&Vanilia, amikor "virtuális kulináris játékra" hívta a gasztrobloggereket. A játék jelenleg a 36. fordulójánál tart, számos ötletes, és ízletes témával és fotóval a háta mögött. Ez alkalommal a "Világjáró Fazék" a témája. Sedith, az aktuális házigazda várja a témába illõ bejegyzéseket, illetve természetesen emailben azok linkjét, hogy bekerülhessenek a hagyományos összesítésbe, ahol minden, a témában résztvevõ blogger bejegyzése megjelenik majd.

Gasztrotipp - Utazz velünk!
Határidõ: 2010. szeptember 5. (vasárnap)

Szintén a nagyvilág ízeit várja a Gasztrotipp csapata. "Utazz velünk" címmel indított receptversenyükön gasztrobloggereket ingerlõ nyeremények várhatóak, a sorsoláson való részvételhez csak egy regisztráció és a bejegyzést tartalmazó link elküldése szükséges.

A nemzetközi események közül is érdemes válogatni, még akkor is, ha esetleg valaki nyelvtudása nem a legerõsebb, a receptek kis gyakorlattal, és esetleg egy szótárral gyorsan lefordíthatóak, a többiben meg, ha marad némi nyelvtani hiba, nem probléma, hiszen a lényeg nem a helyesírás, hanem a gasztronómia!

Bread Baking Day 32. - Italian Breads
Határidõ: 2010. augusztus 1. (vasárnap)

Mióta itthon sütök kenyeret, azóta az egyik nagy kedvencem a Bread Baking Day, ahol, ahogy a cím is mutatja, valamilyen kenyérfélével vagy péksüteménnyel lehet benevezni. Az érdeklõdés általában igen nagy, nem szokatlan a kétszáz feletti résztvevõ sem, a receptek természetesen a világ minden tájáról érkeznek. A jelenlegi forduló, ahogy úgy tûnik mindenfelé, az utazáshoz kapcsolódik, az olasz kenyérfélék receptjei közül kell elküldeni egyet (vagy legfeljebb kettõt) a forduló házigazdájának.

Weekend Herb Blogging 241.
Határidõ: 2010.július 11., vasárnap, 11 óra (már csak 3 nap)

Heti rendszerességgû a Weekend Herb Blogging, ami idén már ötödik évfordulójánál tart. Itt olyan recepteket várnak, amelyekben fûszernövények, szokatlan növények alkotják az étel fõ alkotóelemét vagy amely az adott (fûszer)növény felhasználási módjairól szól. A recepthez kapcsolódó bejegyzésnek frissnek (az adott hetinek) kell lennie, és kérik, hogy más gasztro blogos eseményre ne nevezzünk vele. A formai követelmények kötöttek, így, aki szeretne receptet küldeni, mindenképpen böngéssze át alaposabban is a kiírást.

My Legume Love Affaire
Határidõ: 2010. július 31. (szombat)

Szintén érdekesnek találtam a My Legume Love Affairt, bár némi értelmezési problémám akadt, mivel én a franciából ismerem a le légume (zöldség) szót, az angol nyelvben azonban a légume a hüvelyes zöldségeket (bab, lencse, stb) hívják így, ezek alkotják ugyanis a témát hónapról hónapra az elõételektõl a desszertekig. Számos érdekes recept található itt, köztük nagyon sok vegán és vegetáriánus.
A rendezvény nagyon népszerû, annyira, hogy egészen 2011-ig megvannak a jelentkezõk, akik a havi eseményeket tartják.

Kérdés: Nektek mi a kedvenc gasztro blogos rendezvényetek?
mithrile.blogspot.com

Folytats a blogon ... mithrile.blogspot.com/2010/07/gasztro...

sponsored links

Keres?s