Fügés-csokis sütemény

2010-10-09

sponsored links


Friss fügéket vettem legutóbb, egyszerû kis töltött sütemények készültek belõle. Bár a házi fügelekvár-fõzés és a tészta sok pihentetése elrettentõ lehetne, de a végeredmény kárpótol.. Nem szabad kihagyni se a házi fûszeres lekvárt, sem a pihentetést, így lesz az igazi!:)
Ezt a receptet is beneveztem a Rita konyhája receptversenyre.:)

Fügés-csokis sütemény

Hozzávalók a töltelékhez: 4 nagy érett füge, 50 g muscovado nádcukor, 2 ek. méz, 1 ek. brandy, 1 narancs reszelt héja. + 80g apróra darabolt étcsokoládé

A fügék szárát levágjuk, apróra daraboljuk õket, majd a többi hozzávalóval, folyamatos keverés mellett, közepes lángon 7-8 percig fõzzük. Amikor már lekvár állagúra sûrûsödött, levesszük a tûzrõl, és hagyjuk kihûlni.

Hozzávalók a tésztához: 55 g vaj, 55 g natúr krémsajt, 50 g nádcukor, 200 g tönkölyliszt (teljes kiõrlésû és fehér ízlés szerint vegyesen), 0,5 tk. sütõpor, 2 tojás, 1 tk. Bourbon vaníliakivonat + 1 felvert tojás a tetejére

A puha vajat, a krémsajtot a nádcukorral együtt robotgép segítségével habosra keverjük, majd amikor már elolvadt a cukor és sima állagú a keverék, hozzádolgozzuk a tojásokat is. A lisztet elkeverjük a sütõporral, fakanállal hozzákeverjük a tésztához, majd kézzel is gyúrunk rajta. Ha ragad a kezünkhöz, kevés lisztet adhatunk még hozzá. Folpackba csomagoljuk, és minimum 1 órára a hûtõbe tesszük pihenni.
Kivesszük a hûtõbõl, leterítünk egy sütõpapírt a munkalapra, kicsit belisztezzük, rálapogatjuk a tésztát, majd a tetejére is teszünk egy sütõpapírt. Ennek segítségével nyújtjuk ki, így nem ragad a tészta a sodrófához. Egy 40x25 cm-es téglalapot nyújtunk, majd ezt megfelezzük, így két 20x25 cm-es téglalapot kapunk, így lesz két rúd süteményünk.
A kihûlt fügelekvárba belekeverjük az apróra darabolt étcsokit, majd elosztjuk az 1-1 téglalap közepére úgy, hogy a szélsõ 1 cm-re ne kerüljön. Óvatosan ráhajtjuk az egyik oldalt a másikra, és az ujjunkkal lenyomogatjuk, hogy sülés közben ne folyjon ki a töltelék. 30 percre visszatesszük a hûtõbe pihenni.

Ha letelt a fél óra, kivesszük a süteményt, és egy éles késsel 1,5 cm-es szeletekre vágjuk, majd megkenjük egy felvert tojással a tetejét.
180 fokra elõmelegített sütõben 25-30 perc alatt aranybarnára sül.

Folytats a blogon ... muffinmuhely.blogspot.com/2010/10/fug...

sponsored links

Keres?s