fõtt rizs

2007-11-29

sponsored links

Egy evõkanálnyi margarint elkezdünk melegíteni nyeles lábosban, majd, ha már mondjuk folyik, akkor adunk hozzá százhuszonöt gramm rizst (nagyjából egy kétdecis poharat a háromnegyedéig töltünk)(két személyre, egyszeri étkezésre). Addig pirítjuk, amíg barna nem lesz (vagy üveges, akkor kicsit kevésbé pirul meg) sûrû kavargatások közepette, majd felöntjük kétszer annyi vízzel, amennyi rizst felhasználtunk (ugyanazt a kétdecis poharat használva, másfél pohárnyi), és abbahagyjuk a kavargatást. Amikor elfõtt, akkor ellenõrizzük a rizs puhaságát (egy villával kiveszünk néhány szemet, majd elropogtatjuk). Ha még nem elég puha, akkor adunk hozzá még egy deci vizet, és azt is elfõzzük róla. (A rizs nagyjából két-két és félszer annyi folyadékot képes felvenni, mint amekkora a saját súlya.)(Kis víz maradhat alatta, de az sem jó, ha szárazra fõ, az sem, ha sok víz marad alatta, mert mind a két esetben csúnyán összeragadhat, "mancsossá" válhat.) Ha elég puhára fõtt, akkor ízesítjük (sóval, fûszerkeverékkel), tiszta konyharuhát teszünk rá, arra fedõt, és állni hagyjuk tíz percig (hogy felszívhassa a maradék vizet, miközben a fedõrõl a hideg gõz nem csöpög vissza rá).
Nagyjából ennyi.

Folytats a blogon ... klopf.freeblog.hu/archives/2007/11/29...

sponsored links

Keres?s