Frenetikus tésztasaláta, avagy a bergamot, a lila bazsalikom, és a kecskesajt tökéletes harmóniája

2010-07-01

sponsored links


A fizetésemen kívül nincs az a pénz, ami engem visszatarthatna egy palack sokat ígérõ olivaolaj megvásárlásától. És ha színe, illata, zamata mellett még az üvege is gyönyörû, na akkor aztán egy kisebb személyi kölcsön felvételétõl sem riadok vissza.
Jósorsom úgy hozta, hogy Finomániáék buliján megismerkedtem  az olasz származású olivafanatikus, Frantoio Colonna mesés olajaival. Már az lenyûgözött, ahogyan a különbözõ bogyó fajták származási helyérõl, a termelõkrõl és sajtolási módszereikrõl mesélt, de amikor elkezdõdött a kóstolás, hát az tényleg a mennyország volt maga.
Ahogy a boroknál, itt is a könnyûtõl haladtunk az erõsebb fajták felé, és amikor azt hittem, hogy eljutottunk az e fölött már csak az ég kategóriáig, elõállt egy elképesztõ zamattal. Nem árulta el, hogy mit csöpögtetett a kenyérkockára, nekünk kellett megmondanunk, milyen ízeket érzünk: volt ott sok minden, a zöldalmától a mandulán át egészen a...aaaa..ööö... fogalmam nem volt miig.
Nézzetek mélyen a szemembe és áruljátok el szépen: tudjátok ti, mi az a bergamot? Mielõtt sebes guglizásba kezdenétek, megmondom én: egy citrusféle. Külsõre megtévesztésig hasonlít a narancsra, de ízletes rokonával ellentétben ez a gyümölcs - brutál keserûsége miatt - ehetetlen. A héjából nyert illóolaj viszont izgalmas, pikáns ízt kölcsönöz az Earl Grey teának, és - na itt a lényeg - esetünkben ennek a különleges olajnak!
Amint túljutottam a kóstolást követõ elsõ ámulaton, beindult a fantáziám. Lelki szemeim elõtt már akkor láttam a pompás tésztasalátát, amit egy tegnap esti küzdelmes bevásárlás eredményeként (még mindig fáj a derekam) ma végre sikerült összeraknom.
Emberek, készítsétek ízelõbimbóitokat, semmihez nem fogható ízélmény vár rátok!

Hozzávalók 2 fõre:
25 dkg olasz tészta
10 dkg natúr kecskesajt
3-4 szem paradicsom
15 szem aszalt fekete olivabogyó (ha nincs vagy nem szereted, jó a zöld is)
2 evõkanál salátához való extraszûz olivaolaj, én ezt használtam
1-1 teáskanál bergamot aromájú olivaolaj
egy kis marék lila bazsalikom levél (ha nincs, a zöld is tökéletes, de a lila aromásabb és végre sikerült zsákmányolnom a Silvánus kertészetben)
só, bors ízlés szerint

Elkészítés
A tésztát al dente-re fõzöm (csomagoláson lévõ idõ másfélszerese), leszûröm, hideg vízzel leöblítem, kihûtöm
A paradicsomot, a sajtot és az olivabogyót feldarabolom, a bazsalikomleveleket apróra tépkedem
A tésztát meglocsolom a natúr olivaolajjal, és összeforgatom a többi hozzávalóval, óvatosan sózom (a sajt is sós), frissen õrölt borsozom
Tálaláskor csöpögtetem rá a bergamotos olivaolajat, tetejére jöhet a bazsalikomlevél.
BRU-TÁ-LIS.

Folytats a blogon ... gasztroterapia.blogspot.com/2010/07/f...

sponsored links

Keres?s