Francia mazsolafánk eperöntettel

2010-07-10

sponsored links

Nagyon-nagyon elmaradtam a bejegyzésekkel. Több áll itt piszkozatban, egyszerûen annyira összesûrûsödtek a dolgok, hogy nem  jutottam a végükre. Megpróbálom összekapni magam, és pótolni pár dolgot. Ez a recept is még az eperszezon idejébõl való. Már-már klasszikusnak számit, visszatérõ nagy kedvenc ez a mazsolafánk, amit egy vékonyka kis francia szakácskönyvben találtam jó 10 évvel ezelõtt, és azóta eperérés idején le nem hagyom az étlapunkról.

fánk
5 dkg vaj
kb 2,5 dl viz
10 dkg mazsola
5 dkg barna cukor
1 (bio) narancs héja
15 dkg liszt (nálam teljes õrlésû)
3 tojás
1 kk sütõpor
olaj a sütéshez
vaniliás cukor

eperöntet
6 dkg barna cukor
1 dl viz
20-25 dkg eper
2 ek konyak (el is maradhat)

Egy öntött vas edényben összekeverem a vizet, a cukrot, a vajat, a reszelt narancshéjat és a mazsolát, majd felforralom. Ekkor hozzákeverem a sütõporral elkevert lisztet és habverõvel, majd fakanállal simára dolgozom. Leveszem a tûzrõl és egyenként hozzáadom a tojásokat. Minden tojás után alaposan elkeverem a tésztát. Felforrósitott olajban közepes lángon kisütöm a kanállal kiszaggatott fánkokat. Papirtõrlõre szedem õket, lecsepegtetem az olajat, majd vaniliás cukorral megszórom és eperöntettel tálalom.
Eperöntet: a cukrot és a vizet pár percig forralom, majd hozzáadom az epret és 5 percig fõzöm. Botmixerrel összeturmixolom, és izlés szerint konyakot adhatok hozzá.

Folytats a blogon ... labdarozsa.blogspot.com/2010/07/franc...

sponsored links

Keres?s