Francia kirakodóvásár

2010-07-11

sponsored links

Nemrég Mirelle-nél láttam a szórólapot, a kirakodóvásárról, bár négy nappal a nagy ünnep elõtt, mégis, mivel lassan már megint két éve lesz, hogy Franciaországban voltam, gondoltam egy csipetnyi frankofón hangulatot szívesen kapnék, mégha magyar módra is.

A vásárt a Városháza parkban helyezték el, és azt kell mondjam, hogy alapvetõen hasonló hangulata volt, mint egy-egy vidéki francia piacnak, nem csak a kínálatnak, hanem a napfényes idõnek, a zenélés közben vidáman beszélgetõ verklisnek, a karusszelnek, és a szimultán sakkpartit játszó nagymesternek is köszönhetõen.


Néhány francia régióhoz (Aquitaine, Dordogne, Champagne-Ardenne, Bourgogne, Nord-Pas de Calais, Pays de la Loire) kapcsolódóan a francia gasztronómia legismertebb termékeinek kínálatát megismerhette az is, akinek eddig legfeljebb a nagy áruházak elõrecsomagolt termékeinek formájában volt hozzá szerencséje.

Az ital választékban a különféle borok mellett pezsgõk, cidre-ek, cassis-ok is megtalálhatóak voltak. Az ételek között a lekvároktól az aprósüteményeken át a különféle pástétomokig számos terméket hoztak magukkal a Franciaországból érkezõ cégek.

A magyar mezõnyt olyan nevek erõsítették mint T. Nagy Tamás (sajttálak), illetve az éttermek közül a Chez Daniel, az Artisano és a La Galette.

Összességében az vásárt, mint afféle ízelítõt, hangulatosnak találtuk, azonban annyival több a francia gasztronómia ennél, hogy egy nagyobb rendezvényt is el tudnék képzelni neki.

Két dolgot hoztunk haza, egy különleges creme de cassist (fekete ribizli likõr), ami enyhébb a hagyományos változatnál, és borral van vegyítve, valamint egy hihetetlenül finom mogyorós csókot, amiben szintén fekete ribizli van (és sajnos már majdnem el is fogyott...:)

mithrile.blogspot.com

Folytats a blogon ... mithrile.blogspot.com/2010/07/francia...

sponsored links

Keres?s