Francia AlmaTorta

2007-03-02

sponsored links

Francia AlmaTorta


7,5 dkg puha vaj

15 dkg cukor

1,5-2 evõkanál vaníliás cukor

csipetnyi só

4 tojás

10 dkg liszt

5 dkg étkezési keményítõ

1 teáskanálnyi sütõpor

kb. ? kg alma

1,5 dl tejföl

2 evõkanál porcukor

A vajat 10 dkg cukorral, 1 evõkanál vaníliáscukorral és a csipetnyi sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a 2 tojást, a liszttel elkevert sütõport és a keményítõt. Tésztává gyúrjuk.

Az almát meghámozzuk, a magházát kivágjuk, és kb. ? cm vastag szeletekre vágjuk.

A sütõt elõmelegítjük. (18o °C)

A tésztát kb. 1/2 - 1 cm vastagra nyújtjuk , levágunk egy kis darabot (nem is olyan kicsit, kb. 1/5 részét) a diszitéshez, és a maradékkal egy kb. 28 cm átmérõjû kivajazott formát kibélelünk. A diszitéshez szánt darabból három vékony csikot vágunk és óvatosan "összefonjuk" (ugyanúgy mintha hajat fonnánk) majd körben a tészta szélére helyezzük. Több darabból kell összehoznunk, és kissé próbára teszi a türelmunket az elsõ alkalommal de megéri kipróbálni...

Szépen elrendezzük rajta az almaszeleteket. (A szélét tojássárgával kicsit bekenjük.) A süteményt a sütõ alsó rácsán kb. 35-40 percig sütjük. A telfölt a magmaradt tojásokkal, a fennmaradó cukorral és vaníliáscukorral összekeverjük. A tejfölös keveréket ráöntjük az almás süteményre és a sütõbe visszatéve még kb. 25-30 percig sütjük.

A már kihûlt süteményt megszórhatjuk porcukorral.

Folytats a blogon ... asztalpoetica.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s