Foltos rakott kuglóf

2010-12-05

sponsored links

Ausztriából származik ez a kuglóf recept, melyben három különbözõ töltelék váltakozik: diós, túrós és szilvalekváros. Ettõl lesz olyan különlegeses finom.

HOZZÁVALÓK:

A kelt tésztához:

300 gr liszt
20 gr élesztõ
1/2 dl langyos tej
50 gr cukor
15 gr vaníliás cukor
2 tojás
1 cl rum
1/2 citrom reszelt héja
75 gr felaprózott vaj

A diótöltelékhez:

125 gr cukor
15 babapiskótamorzsa
75 gr darált dió
1/2 citrom reszelt héja

A túrótöltelékhez:

15 gr vaj
40 gr cukor
1 tojássárgája
125 gr túró
20 gr étkezési keményítõ
1 cl rum

A szilvalekváros töltelékhez:

100 gr szilvalekvár

ELKÉSZÍTÉS:

A kelt tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. Beletördeljük az élesztõt, hozzáadunk egy pici cukrot, és elkeverjük a langyos tejjel. A kovász tetejét meghintjük egy kevés liszttel. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk. Amint a kovász teteje hólyagos, töredezett lesz, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, a rumot és a citromhéjat, összedolgozzuk. Beletesszük a vajat, erõteljesen kidagasztjuk. Ismét letakarjuk, és térfogatának háromszorosára kelesztjük.

A recept 4 literes kuglófformát ír, az enyém 3 literes volt csak, de bõven elég volt. A formát kivajazzuk, meghintjük liszttel, a felesleget kirázzuk belõle. A cukrot 1/2 dl vízzel sziruppá fõzzük, hozzáadjuk a piskótamorzsát, a diót és a citromhéjat, összeforrósítjuk, majd hagyjuk kihûlni. A túrótöltelékhez egy tálban habosra keverjük a vajat a cukorral, majd a tojássárgájával.
Hozzáadjuk a túrót, az étkezési keményítõt és a rumot, az egészet jól összekeverjük. Lisztezett deszkán a tésztát átgyúrjuk. 24 darab, kb. 30 gr-os kis gombócokat formázunk belõle:

A nyújtófával kerekre nyújtuk õket és arányosan elosztva megtöltjük a dió-, túró- és a szilvalekvár-töltelékkel úgy, hogy a töltelék csak az egyik felüket fedje, a másik felük és a szegélyük maradjon szabadon:

A korongok szegélyét körbekenjük 1 kk. vízzel elkevert tojássárgájával. A fedetlen félkorongot a töltelék tetejére hajtjuk, a széleket gondosan lenyomkodjuk, hogy ki ne nyíljanak.
A tésztatáskákat váltakozó sorrendben a formába fektetjük. A mintegy félig telt formát letakarjuk, és meleg helyen kb. fél óráig kelesztjük. A sütõt elõmelegítjük 220 fokra és 10 percig sütjük. Ezután visszakapcsolunk 180 fokra, és további 55 percig sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, alufóliával lazán letakarjuk. A kihûlt kuglófot megszórjuk porcukorral.
A recept megtalálható Christian Teubner: A világ 100 legjobb receptje: Sütemények címû könyvében.

Folytats a blogon ... kmkonyhaja.blogspot.com/2010/12/folto...

sponsored links

Keres?s