Fokhagymás-Spenót golyók

2007-04-14

sponsored links

Egy nagyon finom és sokféleképpen tálalható, egyszerûen és gyorsan elkészíthetõ recept akadt a kezembe nemrég.
Alkalomtól/napszaktól függõen lehet:

  • Elõétel
  • Salátával vacsora
  • Büfé alkalmával/otthon vendégváró falat
  • Hidegen, szeletelve, pitakenyérbe téve és tzatziki-vel megbolondítva bárminek nevezhetõ (reggeli/tízórai/útravaló/uzsonna/hidegvacsora/

Ha ez nem lenne elég vonzó, akkor van még egy nagy elõnye: notórius spenóttól írtózók számára (legyen az gyerek vagy felnõtt) kitûnõ "próbacsemege" - fõleg ha "elfelejtjük" megemlíteni az illetõnek mik a hozzávaló nyersanyagok :) ... Ilyenkor lehet egy kicsit több parmezánnal, vagy többféle reszeltsajt keverékébõl (nekem kecskesajttal is nagyon ízlett) készíteni. Nem beszélve arról hogy a hozzávalókat ötlet szerint lehet variálni, tovább fejleszteni és így soha meg nem unató finomsággá fejleszteni. Már csináltam fenyõmagos illetve szezámmagos változatban is, egyik finomabb mint a másik :) ...


Fokhagymás-Spenótgolyók:
1 bögre zsemlemorzsa
? bögre apróra vágott vöröshagyma/lilahagyma vagy újhagyma
2 felvert tojás
kicsit kevesebb mint 1/2 bögre olvasztott vaj
1/2 bögre reszelt parmesan sajt
2 gerezd fokhagyma
? teáskanál szárított kakukkfû

bors
kb 250 gr fagyasztott spenót

Egy nagyobb, mély tálban összekeverjük a hozzávalókat a spenót kivételével.
A felengedett spenót levét jól kinyomkodjuk, majd azt is hozzákeverjük. Vizes kézzel kb 2,5 - 3 cm átmérõjû gombócokat formálunk a masszából. Én kissé el is lapítottam õket amitõl "fasírt" kinézetük lett. Szebben lehetett így másnap szeletelni amikor pita kenyérbe került egy kis tzatziki társaságában... Egy kivajazott vagy olívaolajjal kikent sütõlapra helyezzük a golyókat és elõmelegített (180°C) sütõben kb 20-25 percig sütjük - félidõben egyszer megfordítva.


Folytats a blogon ... asztalpoetica.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s