Fiori de zucchine. Flor de calabaza. Fleur de courgette. Cukkinivirág.

2007-07-22

sponsored links

Szerdán este a Párizsból hazafelé tartó repülõn fõnökömmel a frissen beszerzett francia sajtót tanulmányozva (egy kisebb bõröndre elegendõ mennyiség érkezett meg velem együt...), megállapítottuk, hogy az idei (és talán minden nyár?) slágere a töltött ez+az (paprika, paradicsom, padlizsán, cukkini stb.). És ami a leginkább megfacsarta a szívem: a cukkinivirág. Amikor megláttam a pompásabbnál pompásabb képeket, elfogott a sárga irigység. Utoljára gyerekkoromban láttam virágát, akkor is minimum megköveztek volna érte, ha letöröm, még mielõtt a cukkini gyönyörû nagy nem lett volna. Mások ezzel szemben megeszik. Megtöltve.

Azután pénteken reggel komoly meglepetés ért: a fõnök beállított egy szatyorkával, benne gyönyörû, harsogóan friss, édes-aranyos aubergine, csillagtök, cukkini, és egy kis mûanyag dobozkában három CUKKINIVIRÁG! Gondolhatjátok, hogy egész addig nem nyugodtam meg, amíg hazaérve, éjszakába nyúlva ugyan, de ki nem próbáltam: mibõl lesz a töltött cukkinivirág.

Elõször is, nagyon megörültem, amikor Chilinél megpillantottam, hogy a héten õ is virágot evett. Így a kiindulópont már megvolt. A neten tovább nézelõdve sokféle töltelékkel találkoztam; ehhez hozzáadtam az újságokban látottakat; így jutottam el idáig:

A recept

cukkinivirág (minnél több, annál jobb - én most hármat használtam)

2 burgonya, héjában megfõzve, megpucolva és villával apróra törve

parmezán sajt, lereszelve

1 tojás

4-5 evõkanál tejszín

kakukkfû

só, bors, szerecsendió

Az összetört burgonyát a tejszínnel krémesre kevertem, fûszereztem az apróra vágott kakukkfûvel, sóval, borssal és szerecsendióval. Kb. 3 evõkanálnyi reszelt parmezán sajtot adtam hozzá, majd legvégül beledolgoztam egy tojást. A masszát a megtisztított virágokba tunkoltam (kis mûvészkedés kell hozzá).

És itt jött a dilemma: mártsam sörtésztába (netán palacsintatésztába) és süssem ki úgy olajban? Vagy simán tegyem tepsibe? Az utóbbinál maradtam.

210 fokra elõmelegített sütõbe, olajjal kikent tepsiben tettem a töltött virágokat, és kb. 10 perc alatt készen is volt. A hatás, amit vártam, elmaradt. Utólag megállapítva a burgonyás töltelék túl nehéz ennek a szegény kis virágocskának. Talán maradni kellett volna egy sajtkrémes változatnál. No, majd legközelebb...

Feri, köszi a virágokat! Nélküled ez a post nem jöhetett volna létre; és nem teljesült volna gasztroéletem egyik álma sem.


Folytats a blogon ... aubergine.freeblog.hu/archives/2007/0...

sponsored links

Keres?s