Fatoush kiskert módra

2007-05-25

sponsored links

Az arab világ gasztro-kulturájában barangolva jutottam ehhez a salátához. Ha jól emlékszem, Nigella Lawson valamelyik tv mûsorában is találkoztam már vele; akkor valamiért nem keltettte fel az érdeklõdésem. Így utólag azt kell mondanom, nagy kár, mert az elmúlt héten szinte minden nap volt ilyen saláta az asztalon; finom, laktató, és annyira különleges ízek keverednek benne, pedig az egész "csak" egy egyszerû saláta, igazi mediterrán módra.

Kicsit utána jártam, a saláta a levantei térségbõl ered, (Izrael, lLibanon, Jordánia, Szíria, a Sínai félsziget és a Palesztin területek vidéke) bár az eredeti receptre még nem sikerült ráakadnom, körülbelül tíz féle változattal találkoztam. Egy közös valamennyiben volt, ez a pirított pita kenyér, a többi hozzávaló többé-kevésbé a szezonális zöldségekhez igazítható. A saláta öntete egy szimpla olíva olaj-citromlé-fûszerek kombináció; a bele való zöldségek pedig igény (és idény) szerint változtathatók. Egy fontos (szerintem): csak jó ízû és lédús paradicsomot használjunk hozzá, mert az egész ezen áll vagy bukik!

A recept

1 fej saláta (a saláta-család bármely tagja használható; ízlés szerint)

3-4 nagyobb paradicsom

2 gerezd fokhagyma

1 csokor zöldhagyma

1 szép szál kígyóuborka (nem kell meghámozni)

1 paprika

1-1 csokor bármilyen zöldfûszernövény (sok helyen a mentát és a petrezselymet ajánlották; de mivel nálunk a kert roskadásig van kaporral, én abból kaszáltam le két jó nagy maroknyit; illetve az éppen kicsírázott lucernát borítottam a salátástálba)

ízlés szerint egy maréknyi magozott fekete olajbogyó 

2 pita kenyér, pirítva

Az öntethez: olíva olaj és citromlé (egyenlõ arányban), só, bors. A fûszerek tekintetében a sumac-nál elakadtam... Mivel momentán nem áll rendelkezésemre belõle (és ha jól gondolom, nem is fog egy darabig), így kerestem egy olyan íz, ami számomra az arab világot idézi, és még salátában is elképzelhetõ. Ez a római kömény lett, és mivel lusta voltam megõrölni, mozsárban párszor rácsapkodtam, és már mehetett is az öntetbe (kb. fél teáskanálnyi).

A saláta összeállítása rendkívül egyszerû: a salátaleveleket falatnyi darabokra tépkedve, az összes többi zöldséget kb. azonos méretû, apró kockákra aprítva, az öntettel lelocsolva tálalás elõtt legalább fél órára hûtõszekrénybe állítjuk. Közvetlen tálalás elõtt a megpirított pitakenyeret falatnyi darabokra törve a saláta tetejére halmozzuk. Azt hiszem, nem kell mondanom, melyik a legfinomabb csemege belõle: amikor a pitakenyerek felisszák a saláta levét, hmmmm...


Folytats a blogon ... aubergine.freeblog.hu/archives/2007/0...

sponsored links

Keres?s