Fahéjas prósza, málnaszörppel

2010-12-17

sponsored links


Íme a bizonyíték, hogy végtelenül egyszerû ételeket is fel lehet dobni egy kis fantáziával.


Itt van például a prósza, ami csak egy picivel több, mint egy tejbegríz, ami annyira egysejtû az ételek között, hogy a neve egyben a receptleírás is. Tejbe gríz. Ennyi. A prósza ehhez képest rendkívül összetett étel, hiszen egyrészt kukoricadarából készül, másrészt van benne tojás és egy pici vaj is, no meg még teteje is akad. És nem elég megfõzni, még sütni is kell, komolyan, a konyhamûvészet csúcsa.

Sosem értettem, mikor valaki azt mondja, nem tud fõzni. Ezalatt valószínûleg azt érti az illetõ, hogy a tûzhelyet képtelen bekapcsolni, vagy nincs gáz/áram, mert olyan nincs, hogy nem tud, maximum olyan, hogy még nem próbálta. Mert tejbe gríz önteni mindenki tud, és ha még tojást is fel tud törni, akkor a prósza is adott. Hopp, máris két étel, amit bármilyen kétbalkezes lény el tud készíteni.

A prószához tejben kell megfõzni a kukoricadarát, egy csipet sóval és ízlés szerinti cukormennyiséggel. Vigyázat, a besûrûsödött kukorica köpköd mint egy kitörni készülõ vulkán, de gyors kevergetéssel könnyen kordában tartható. Akkor kész, ha kellõen sûrû, ÉS puha. Mert ha kemények a kukoricadaraszemek, akkor kevés volt a tej, ha meg nem sûrû, kevés a kukorica. Levéve a tûzrõl egy darabka vajat keverünk hozzá, majd egy picit hûtjük, nem nagyon, mert megköt, mint a beton. Hozzákeverjük a tojásokat, és egy tepsibe vagy hõálló kerámia/üvegtálba öntjük. 180 fokon addig sütjük, amíg kicsit pirulni kezd a teteje, és már valamennyire megsziládult. Ekkor elkeverjük a tejfõlt a cukorral és a fahéjjal és a prósza tetejére kenjük, és tovább sütjük, míg a tejföl teljesen a kukorica tetejére simul és pirulni kezd.

Ekkor kész, kivehetjük. Eredetileg melegen is fogyasztható, de a jelenlegi recepthez hûteni kell, illetve megvárni míg valamennyire kihûl.

Ha kihûlt, süteménykiszúróval formákat szúrunk belõle, és házi málnaszörpöt (szezon esetén friss, villával elnyomkodott málnát, vagy eperpürét) öntünk egy tányérba, és erre tesszük a prószasütiket.

Nagyon egyszerû, nagyon finom, és a fahéj miatt (no meg a formák miatt is) kifejezetten karácsonyi hangulatú. Nem utolsó szempont, hogy rendkívül olcsó is.

A kiszúrás miatt fennmaradó részeket pedig bele lehet sütni egy zabpelyhes kekszbe, sõt, muffinhoz is kiváló "adalékanyag".

Tipp: máshogy is lehet fûszerezni, sõt, sósan is elkészíthetõ, én ebben az esetben csilit kevernék a tejfölbe, és fokhagymás majonézt kínálnék mellé.


Gasztromami - ötletek konyhatündérré váláshoz

Folytats a blogon ... gasztromami.blogspot.com/2010/12/fahe...

sponsored links

Keres?s