Extra finom sült csirke (Stahl Judit)

2010-08-09

sponsored links

Extra finom sült csirke
Fõzzünk, valami finomat!
Hozzávaló:
1 db 1? kg-os konyhakész, tanyasi csirke
3 evõkanál olívaolaj
só és frissen õrölt bors

Az áztatáshoz:
10 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
30 dkg só
5 dkg cukor
1 evõkanál szemes fekete bors
1 csokor petrezselyem
1-1 csokor friss rozmaring és kakukkfû (mindkettõbõl ugyanannyi, mint a petrezselyem)

A fûszervajhoz:
3 gerezd fokhagyma
10 dkg puha vaj
1 púpos evõkanál dijoni mustár
1 evõkanál apróra vágott, friss rozmaring
2 evõkanál apróra vágott, friss kakukkfû



A csirkét a hasával lefelé vágódeszkára fektetjük. A püspökfalatjától indulva csirke-ollóval végig vágjuk a gerince mellett mindkét oldalt, majd kiemeljük a gerincét. Ezután megfordítjuk, és erõteljes mozdulattal rányomunk a tenyerünkkel a mellére: így a mellcsont szétroppan, a csirke laposra kiterül.

Az áztatáshoz a fokhagymagerezdeket és a vöröshagymákat megpucoljuk. A fokhagymagerezdeket egy nagy kés lapjával annyira szétnyomjuk, hogy még egyben maradjanak, de felszabaduljon belõlük az illatuk. A vöröshagymákat elnegyedeljük. Egy 5 l-es edényben mérsékelt tûzön, kevergetve feloldjuk a sót és a cukrot 1 l vízben. Lehúzzuk a tûzrõl, hozzáadjuk a fokhagymát, a vöröshagymát, a borsot és a friss fûszernövényeket (nem kell elõtte felaprítani õket).

Ha az áztató víz kihûlt, beletesszük a csirkét: az edény méretétõl függ, állítva vagy fektetve fér-e el benne jobban. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és lefedve 4 órára hûtõbe rakjuk.

A csirkét, a fokhagymát, a hagymát és a friss fûszernövényeket 30 perccel a sütés elõtt kivesszük az áztató vízbõl. Mindegyiket lecsepegtetjük, papírtörlõn nagyon alaposan megszárítjuk, és hagyjuk, hogy szobahõmérsékletûre melegedjenek. A fûszervajhoz megpucoljuk, összezúzzuk a fokhagymát, majd a mustárral és az aprított fûszernövényekkel együtt belekeverjük a puha vajba. A fûszervajat sózzuk-borsozzuk

A sütéshez elõmelegítjük a sütõt 190 fokra (gázsütõ 5-ös fokozat) és sütõpapírt fektetünk egy 30x35 cm-es tepsibe. Megnézzük, mekkora területet foglal majd el a csirke tepsiben, de még nem tesszük bele. Helyette erre a helyre kiterítjük az áztatáshoz használt fûszernövényeket, fokhagymát, vöröshagymát. Ez lesz a csirke ?ágya".

A csirke bõrét ujjunkkal meglazítjuk a combjánál, a mellénél, a hátánál, és szétkenjük alá a fûszervajat. A bõr nélküli, húsos részét sózzuk-borsozzuk.

A csirkét a bõrös oldalával felfelé beletesszük a tepsibe, rá az ?ágyra". Bedugjuk alá a szárnyait, hogy ne kandikáljanak ki. Ettõl persze fedés nélkül marad némi ?ágy": ezt elrendezünk úgy, hogy a csirke alá kerüljön. A csirke bõrét megkenjük olívaolajjal, majd meghintjük sóval, borssal.

A csirkét 1?- 1? óra alatt megsütjük a sütõben. Ha beleszúrunk egy hústûvel és nem rózsaszín, hanem áttetszõ lé jön ki belõle, készen van. Ekkor kivesszük a sütõbõl, alufóliát borítunk rá, és 10 percig pihentetjük, mielõtt feldarabolnánk. (Az ?ágy" csak az ízéhez kellett, bár van, aki szívesen megeszi belõle a párolt hagymát, fokhagymát.)

4 adag lesz belõle.

video: http://tv2.hu/stahl/video/extra-finom-sult-csirke


Folytats a blogon ... finomvolt.freeblog.hu/archives/2010/0...

sponsored links

Keres?s