Eszterházy torta

2010-10-13

sponsored links

Hétfõn volt N. születésnapja. Idén is én készítettem itthon a tortáját és ismét próbáltam valami magyaros-hagyományos tortát készíteni. Ez a torta az én nagy kedvencem. Az utóbbi években mindig ezt kértem a szülinapomra, de nem ám akárhonnan. Ami nekem az "igazi" Eszterházy tortát jelentette azt két helyen árulták Budapesten. A Szamos Marcipán cukrászdában, illetve a Hungária szálló alatti cukrászdában. Amit a többi cukrászda árul az szerintem minden csak nem ez a torta.
Na de vissza a tortához. Elõször is azt gondoltam nehezebb lesz megcsinálni, de végül nem volt vészes. Ízre teljesen visszaadja a fenti két cukrászdában fellelhetõ "eredeti" ízt. Nagyon finom lett!
A róla készült kép viszont borzalmas. Mire hétfõn fotózható állapotba került addigra majdnem teljesen besötétedett. Aztán este beleszúrtam 3 csillagszórót, ami szépen bepöttyözte a hófehér cukormázat. Jó ez csak élõben látható, de akkor is. Tegnap meg a nappali fény nem kedvezett, mert a Szahara felõl fújó forró szél, homokot is hozott magával, amitõl olyan misztikus fényviszony volt tegnap egész nap. Szóval isteni finom torta, botrányos képpel illusztrálva.
A receptet innen vettem. Némi változtatást eszközöltem rajta, mert nem szeretem a zselatint használni, így kukoricaliszttel helyettesítettem, a tetejére cukormáz került fondant helyett és  a krémbe kerülõ tojások számát is lecsökkentettem egyre, mert utálom a tojástól szagló krémeket.....

Eszterhazy torte

Hozzávalók egy 23 cm-es tortához:
Tortalaphoz:
10 tojásfehéje
30 dkg cukor
33 dkg darált dió
2 dkg liszt

Krém:
2,5 dl tej
1 tojás sárgája
4 dkg kukoricaliszt
5 dkg darált dió
12 dkg cukor
30 dkg vaj szobahõmérsékletû
1 ek konyak

Máz:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 ek citromlé
5 dkg étcsokoládé

darált dió a torta szélére

A tortalapokhoz a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd tovább verve fokozatosan beleszórjuk a cukrot. Beleforgatjuk a darált diót és a lisztet. Én három részletben sütöttem a sütõ lapos tepsijén, úgy, hogy mérleggel megmértem a kész hab súlyát azt elosztottam 10-el. Majd két tepsinyit úgy sütöttem, hogy a habot a teljes tepsi méretére kikentem, ezekre került 4/10 és 4/10-ed hab, a harmadik tepsit pedig úgy kentem meg, hogy ki tudjam vági belõle a 23 cm-es lapot a maradék 2/10 habbal. 220 fokos sütõben 7-8 perc kell nekik.
A habot sütõpapírra kentem, így könnyen le tudtam húzni róla, majd kivágtam 5 db 23 cm-es lapot.
A krémhez a tojássárjáját fehéredésig habosítottam 4 dkg cukorral. A tejet a maradék 8 dkg cukorral elkezdtem melegíteni, majd egy keveset a tojáshabhoz kevertem, hozzáadtam a kukoricalisztet és csomómentesere kevertem. A tojásos masszát a tejhez öntöttem folyamatos keverés mellett és addig kevertem és melegítettem amíg be nem sûrûsödött. Nagyon sûrû lesz! Rögtön kiönöttem egy tálba és folpackot nyomtam rá, hogy ne bõrösödjön meg. Kihûtöttem. A vajat, a darált diót, a konyakot és a kihûlt krémet robotgéppel kihabosítottam és hûtõbe tettem úgy két órára.
A cukormázhoz a tojásfehérjét kemény habbá verem, majd tovább verve, fokozatosan hozzáadok elõször 12 dkg porcukrot, ha nagyon folyós akkor addig adagolom amíg sûrûn folyós nem lesz. Ez nekem 20 dkg porcukornál volt, de én L-es tojást használtam. Belekevertem 1 evõkanál citromlevet és kész is.
Az étcsokit megolvasztottam pici zacskóba tötöttem amin nagyon pici lyukat vágtam és középrõl kiindulva spirálisan köröket húztam, majd fogpiszkálóval áthúztam õket átlósan.
Összeállítás:
A krémbõl kb. 20 dkg-nyit félreteszek a külsõ kenéshez és a tetjére díszítéshez. A maradék krémet betöltöm a lapok közé, majd körbe is megkenem vékonyan a tortát. A tetejére rásimítom a cukormázat, a kész máz kb. 1/3-ada kellett rá, ebbe belerajzolom a köröket, belehúzom az Eszterházy mintát, az oldalára kézzel darált diót nyomkodok, végül a tetejét körbe a maradék krémmel díszítem.

Ötlet:
A csokhoz keverjünk egy kevés tejszínt, mert akkor nem keményedik vissza teljesen és nem fog törni és "pattogni" szeleteléskor.
A cukormázat ne kenjük ki teljesen a tortaszéléig, mert akkor a szélére nyomott díszítés le fog csúszni (mint ahogy nekem is tette :(( ). Tehát kb. fél centire a szélétõl kezdõdjön a cukormáz.



Folytats a blogon ... fahejesfeta.blogspot.com/2010/10/eszt...

sponsored links

Keres?s