Elsõ sárgarépapüré és Sárgarépás nokedli

2006-10-30

sponsored links

Hozzávaló:
45 dkg sárgarépa, alaposan megmosva, 1 centis karikákra vágva
25 deka finomliszt
5 deka teljes kiõrlésû liszt
1 kávéskanál só
frissen õrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
2 tojás
1 - 1,5 dl tej
1 duci fokhagymagerezd, megpucolva
2 dkg reszelt parmezán

a családi ebéd tálalásához 3-4 szál apróra vágott friss kakukkfû


A sárgarépa karikákat gõz fölött kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Amikor már a répa vajpuha, szûrõvel kiemeljük a fazékból. Amíg a répa lecsepeg, apróra vágjuk a kakukkfüvet.

A baba ebédjéhez a megpárolt zöldségbõl kiveszünk 4-5 evõkanálnyit, aztán 1-2 evõkanálnyi olívaolajjal és annyi párolóvízzel pépesítjük össze turmixgéppel vagy botmixerrel, hogy a végeredmény sûrû krémleves állagú legyen. A baba ebéd kész is.

Ezután hozzálátunk a család ebédjéhez. Elsõ lépésként belenézünk a fazékba. Ha a répa fõzése során túl sok víz forrt volna el, akkor pótoljuk - mint a tésztafélékét általában, a nokedlit is bõ vízben érdemes kifõzni -, a teli töltött fazék alatt takarékra csavarjuk a lángot, és békén hagyjuk, amíg elkészítjük a nokedli tésztát.

A maradék kihûlt répát villával vagy krumplinyomóval pépesre törjük - vagy a turmixgéppel összepépesítjük -, és egy keverõtálba tesszük. Hozzáadjuk a kétféle lisztet meg a sót, bõven tekerünk rá frissen õrölt borsot, és reszelünk bele szerecsendiót és a reszelt parmezánt. Beleütjük a tojásokat, a kézi reszelõ apró lyukú oldalán ráreszeljük a fokhagyma-gerezdet. Ezután annyi tejet öntünk a tálba, amennyivel jó állagú nokedli tésztát kapunk. Így már minden együtt van a tésztához. Fakanállal alaposan összedolgozzuk, és ha túl lágy, 1-2 evõkanálnyi lisztet, ha pedig túl sûrû, 1-2 evõkanálnyi vizet teszünk hozzá. Az a lényeg, hogy ruganyosan kemény, de még keverhetõ legyen.

A fõzéssel, szûréssel, lecsepegtetéssel együtt cakk-pakk kb. 8 percet vesz igénybe a nokedli-projekt. Maximumra csavarjuk a lángot a tûzhelyen hagyott víz alatt, és amikor felforr, beleszaggatjuk a szép színû nokedlit. Miután a nokedlik feljöttek a víz színére, várunk 1-2 percet, majd leszûrjük õket, és rögtön a hideg vizes csap alá dugjuk valamennyit. Ez arra jó, hogy ne puhuljanak tovább. A galuskát derekasan lecsepegtetjük, kevés olívaolajon egy közepes méretû serpenyõben megfuttatjuk, majd tányérra tesszük és jó alaposan megszórjuk az apróra vágott kakukkfûvel.

Forrás: Stahl.hu 


Folytats a blogon ... finomvolt.freeblog.hu/archives/2006/1...

sponsored links

Keres?s