Elizabeth, a konyha nagyasszonya

2007-04-20

sponsored links

Soha nem is hallottam róla... Sõt erre a filmre is csak egészen véletlenül találtam... Vagyishogy véletlenek persze nincsenek... Elizabeth David-ról csak ennyit árult el:

"Egy híres ínyesmester írón?, az eredeti házitündér, Elizabeth David viharos élete. Els? könyvét Mediterrán konyha címmel 1950-ben adták ki, és ezt további nyolc követte, amelyek világszerte több mint 2 millió példányban keltek el. A nyilvánosság el?tt elegáns, tiszteletre méltó és barátságtalan volt, valójában azonban nem tör?dött a hagyományokkal, imádta az életet, az életet és a férfiakat."

De ez pont elég volt ahhoz, hogy kíváncsi legyek Nigella elõdjére, Jamie Olivier nagyanyjára és egyáltalán. Ínyesmester írónõ, ez olyan fogalom, amire egy magamfajta háziasszony vágyakozással telve gondol...
A filmben szépen váltakoztak a fõzõs jelenetek, meg a szerelmeskedõs jelenetek és a végén konklúzióként ezt lehetett összegezni, egy igazi nõ, aki nagyjából lefedte azt a két területet, amiért érdemes itt botorkálnunk ebben a földi létben.

Viszont két fontos dolgot ezen felül is meg kell jegyeznem tõle. Elsõ könyve, (ami nem hiszem, hogy magyarul megjelent, mert kedves jó barátom, google sem tudott erre mit mondani...) szóval a Mediterrán étkek kötet summázataként két fontos dologról beszélt, vagyis az olivaolajról és a fokhagymáról, ami mintegy alapot ágyaz a finomságos olasz konyhának.

A másik ilyen alaptevés a francia konyha kapcsán hangzott el tõle, annak pedig az volt a lényege, hogy a lehetõ legegyszerûbben. Tehát az igazán jó kajákhoz törekednünk kell a sallagmentességre, és a lehetõ legegyszerûbb megoldások alkalmazására. Nem sok mindent tudtam meg a filmen kívül Elizabeth-rõl. Néhány fotót gyûjtöttem még róla, receptjét magyarul nem leltem, pedig õ reformálta meg az angol konyhát. Bár ha egykori londoni reggelimre gondolok, bizonyára azért ez nem sikerült neki teljes mértékben...

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... frigidair.blog.hu/2007/04/20/elizabet...

sponsored links

Keres?s