Elhatároztam,

2010-11-28

sponsored links

hogy az utóbbi idõben lefényképezett, ide be nem írt ételeket szép lassan beírom.
Az uram mindenevõ, igazából talán nincs is kedvenc étele, de ha megkérdezem mit fõzzek, akkor általában azt mondja, süssünk csirkét. Az elõzõ héten is így volt. Szedett nekem egy csomó zöldfûszert a kertben, és sütöttem neki csirkét, a fiai nagy örömére.
Ez most úgy készült, hogy vajszeleteket tettem a tepsi aljára, és megszórtam durva szemû tengeri sóval. Ráfektettem a csirkedarabokat, rá és közéraktam lila-, vörös, és fokhagymát, kakukkfû,  zsálya, rozmaring és curry leveleket, elnegyedelt citromokat. A tetejét is megszórtam sóval, és megsütüttem. Meggyõzõdése, hogy a vaj, a fokhagyma és a zsálya egymásnak teremtõdött.

Volt még aznap magvakba (persze, azért egy kis magunk sütötte teljesjiõrlésû kenyér morzsája volt köztük) panírozott sertéscomb, és padlizsán is, hogy a vegák se érezzék magukat kirekesztve.
A köret parmezános kukoricatöret volt (Egy rész kukoricatöret vajon átpirítva, két rész forróvízzel felöntve, takarék lángon, fedõ alatt addig párolva, míg kis kürtõcskék nem keletkeznek a tetején. Amikor kész, õrölök bele borsot, és keverek közé reszelt parmezánt (edámival, vagy trappistával is finom)), és joghurtos-fokhagymás borsos sült cékla. Ez utóbbihoz sózott, olajozott alufóliába becsomagolom a kisebb céklákat, 200 fokon kb egy óra alatt megsütöm. Meghámozom, felszeletelem, kihûtöm, és összekeverem a fûszerezett joghurttal.

Persze, kefírgyároséknál kefíres süti készült hozzá.
Ezt még elõzõ nap megsütöttem, vasárnap délután az uram sütött egy finn sütit, a finn-magyar barátság jegyében.
Egy pohár (2 dl) cukrot, másfél pohár lisztet, 15 dkg vajat, 8 g sötõport, egy dl tejet, és 1 tojást a robotgépben morzsává alakított, és beleszórta az alaposan kivajazott lepényformába, ami 28 cm átmérõjû.
Negyed kiló túrót elkevert 1 kispohár tejföllel, két tojással, és egy zacskó vaníliás cukorral.
A morzsát megszórta fahéjjal, ráöntötte a tölteléket, ismét fahéj következett, majd kirakta vékony almaszeletekkel.
150 fokos sütõben kb. másfél órán át sütötte. Amikor kész lett, megszórta fahéjas cukorral.
Nekünk is ízlett, de finn barátunk Arto  is dicsérte.

Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2010/...

sponsored links

Keres?s