Egy nagy klasszikus - Osso bucco rizottóval

2010-09-25

sponsored links




Olasz hetek voltak az anderlechti Coraban. Gyorsan vettem két csomag conchiglionit (óriás kagylótésztát), több doboz jó minõségû paradicsomkonzervet és egy kiló rizst kifejezetten rizottóhoz.




A GB-ben (ez nálunk a "sarki közért"-Belgium egyik legnépszerûbb élelmiszerbolthálózata) a csontos borjúlábszárat kínálták jutányos áron.



Úgyhogy adta magát az ebéd: osso bucco rizottóval. Az osso bucco "lyukas csontot" jelent, utalva a csont közepén található velõre. Vasárnap került az asztalra, de nem volt idõm írni, de megint hétvége jön, talán másnak is kedve támad hozzá. Csontos marhalábszárból is el lehet készíteni, szerintem azzal is nagyon finom.

Hozzávalók:

Osso bucco

4 szelet csontos borjúlábszár
2 evõkanál liszt
1 ágacska kakukkfû
1 babérlevél
3 evõkanál olívaolaj
2 dl fehérbor
2 doboz hámozott paradicsom
bors

A zöldséges alaphoz

1 közepes vöröshagyma
1 sárgarépa
2 ág szárzeller
2 gerezd fokhagyma
6 dkg vaj
1 citrom héja
egy kávéskanál szárított majoranna
fél citrom reszelt héja
fél narancs reszelt héja
fél csokor petrezselyem
só, bors

A zöldséges alaphoz a vöröshagymát, a sárgarépát és a zellert apró kockákra, ( én robotgépben aprítom), a fokhagymát nagyon apróra vágjuk. A vajon kicsit átpirítjuk a zöldségeket és hozzáadunk egy darabka citromhéjat. Majorannával és a fokhagyma felével fûszerezzük, sózzuk borsozzuk.
A húsokat megmossuk ( ez az esetleg elõforduló csontszilánkok miatt fontos). Megtöröljük, sózzuk, borsozzuk, kakukkfûvel fûszerezzük, majd lisztbe forgatjuk. Olívaolajon hirtelen barnára pirítjuk mindkét oldalukat. Ezután egy tûzálló tálba vagy egy kisebb tepsibe terítjük a zöldséges alapot és ráfektetjük a húsokat. A hús serpenyõben maradt zsírját felöntjük a borral és 1 dl vízzel, és ezt a húsokra locsoljuk. A paradicsomkonzerveket is a húsokra öntjük (elõzõleg ha egyben vannak a paradicsomok, egy fakanállal szétnyomkodjuk õket), beledobjuk a babérlevelet. A tûzálló tálat lefedjük (ha nincs teteje, akkor alufóliát használunk) és kis lángon a sütõben másfél óráig pároljuk.
Közben a petrezselymet felaprítjuk, összekeverjük a reszelt narancs- illetve citromhéjjal és a maradék fokhagymával. Ez az ún. gremolata. Amikor a hús elkészült, a tetejére szórjuk és még 5 percet várunk a tálalással.

A rizottóhoz

1,1 liter alaplé-húsleves
2 evõkanál olívaolaj
diónyi vaj
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
egy fél megtisztított, apróra vágott zellergumó ( 2 szál szárzeller)
400 gramm rizs (kerek szemû arborio)
4 dl száraz vermut vagy fehérbor
só, bors
70 gramm vaj
110gramm frissen reszelt parmezán

A húslevest felforraljuk. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágjuk, majd a zellerrel együtt a vaj és az olívaolaj keverékén megpároljuk. Fontos a takarékláng, nem szabad megbarnulnia, de ne legyen nyers. Ezután erõsebbre állítjuk a lángot és a zöldségekhez adjuk a rizst. Addig kevergetjük, amíg megüvegesedik, majd hozzáadjuk a vermutot vagy a bort és folyamatosan keverjük. Miután az alkoholt felszívta a rizs, merõkanalanként adagoljuk a húslevest. Itt is fontos a folyamatos keverés és nagyon figyeljünk arra, hogy ne adjunk túl sok levest egyszerre a rizshez, várjuk meg, amíg az elõzõ adagot felszívja. Közben idõnként kóstoljuk meg és ha megfõtt, vegyük le a tûzrõl. Keverjük bele a vajat és adjuk hozzá a frissen reszelt parmezánt.

Az osso bucco Hargitai György receptje, a rizottó Jamie Oliver Olasz kaják címû könyvébõl származik



Folytats a blogon ... csicseriborsobablencse.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s