Egy kis hétvégi bajor hangulat - Bajor gombóc leves

2010-12-07

sponsored links




Noha elmúlt már az oktoberfest ideje, Birgit és Hans-Jürgen sem énekel összekarolva virslit és sört szorongatva Thomas Gottschalk valamely népi mûsorában, mégis sikerült egy kis bajor hangulatot csempészni a vasárnapi asztalra.
Gyermekkorom egyik kedvenc bajor kajája volt ez a gombócleves, és mivel már akkor is komoly húsevõ ragadozóként tartottak számon, így a nem kis mennyiségû füstölt csülök a levesben csak tovább fokozta vonzalmamat.
A recept nem túl bonyolult, igazából az egyetlen problematikus része a dolognak, hogy eltaláljuk a gombóc megfelelõ állagát. Ez most jelen esetben pont nem sikerült tökéletesre (egy kis zsemlemorzsa még elfért volna, hogy keményebb legyen), de így sem volt rossz.

Hozzávalók a gombóchoz:
3 zsemle
1,5dl tej
2 tojás
20-25 dkg füstölt csülök
1 ek liszt
1 ek zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem
1 vöröshagyma
Bors

Hozzávalók a leveshez:
20-25dkg füstölt csülök
3 sárgarépa
1 karalábé
1 kis darab zellergumó
2 petrezselyemgyökér
1 csokor petrezselyem
1 vöröshagyma



Egy kis darab füstölt csülköt felrakok hideg vízbe fõzni, 5-6 gerezd fokhagymával, egész borssal, pár darab babérlevéllel és lassú tûzön 2-3 órát fõzöm, amíg megpuhul. Félrerakom. Egy nagy lábosban olívaolajon megpirítom a hagymát, az apróra vágott zöldségeket illetve hozzáadom a felaprított csülök felét. Felöntöm ? rész vízzel, ? rész csülöklével (ezt lehet variálni, ki hogy szereti).
A zsemléket egy nagy tálban apró darabokra vágom, ráöntöm a felmelegített tejet és lefedem, amíg magába szívja. Hozzáadom a lisztet, tojásokat, morzsát, egy lereszelt vöröshagymát, a felaprított petrezselymet, a felaprított csülök másik részét, sózom, borsozom. Ha nem elég kemény, akkor adok hozzá még morzsát. Fontos, hogy a zsemledarabok jól szét legyenek nyomkodva, mert ha nagyobb darabban maradnak és a gombóc szélére kerülnek, akkor fõzés közben a zsemledarab megszívja magát nedvességgel és egyrészt szétesik a gombóc, másrészt kellemetlen tud lenni a szétázott zsemle a levesben (Sajnos ez történt az én esetemben 1-2 gombócnál).
Ha megpuhultak a zöldségek a levesben, akkor nagyon alacsony fokozatra kapcsolom a tûzhelyet és óvatosan belerakom a megformázott gombócokat. Min. 15 percig nagyon lassú tûzön fõzöm (ne forrjon!).

Folytats a blogon ... csokissteak.blogspot.com/2010/12/egy-...

sponsored links

Keres?s