Egy egyszerû héveknédli ? folytatás Geresdlakon

2010-09-22

sponsored links

Nem is tudom, miért nem posztoltam eddig a héveknédlit. Talán mert túl sokféle változata van, én nem tudtam, melyikkel kezdjem. Talán mert olyan sok jót ettem már belõle mások konyháján. A közelgõ geresdlaki gõzgombócfesztivál azonban kellõ inspirációt adott ahhoz, hogy leírjam, hogyan készült a mi családunkban az egyszerû héveknédli.

 

? 500 gramm liszt
1 tasak (7 gramm) instant élesztõ
1 tojás, a sárgája a tésztába, a fehérje a megkenéshez
3-4 dl tej
? csipetnyi 
? 1 kávéskanál cukor
? 1 evõkanál olvasztott vaj
 
Fontos, hogy meleg helyen készítsük el a tésztánkat. Az elõmelegített sütõ zárt ajtó mögött kellõ hõmérsékletet biztosít a konyhában, de figyeljünk rá, hogy a liszt, a tej és a tojás is legalább szobahõmérsékletû legyen, vagyis utóbbiakat érdemes egy-két órával a sütés elõtt kivenni a hûtõbõl.
 
 
 
Két deci tejben, egy teáskanálnyi cukorban futtassuk meg az élesztõt. A lisztet szitáljuk át, tegyünk bele egy csipetnyi sót, üssük rá a tojás sárgáját, majd öntsük bele az élesztõs tejet, és gyúrjunk lágy tésztát belõle. Annyi langyos tejet adjunk még hozzá, amennyit felvesz, és jól dolgozzuk ki, míg a tészta el nem válik az edény szélétõl. Nálam ezúttal összesen 4,5 deciliter tej fogyott el. Ha a tészta összeállt, takarjuk le, és meleg helyen fél-háromnegyed óra alatt kelesszük meg.
 
 
A megkelt tésztát borítsuk ki egy meglisztezett gyúródeszkára, majd osszuk négyfelé. Mindegyik cipót nyújtsuk kör alakúra, kenjük meg olvasztott vajjal, majd tekerjük fel hengeresre. Ezután következik a hurkolás, amit leírni talán nehezebb, mint a kép alapján megérteni. Tulajdonképpen egy csomót kötünk a tésztán úgy, hogy a tetején éppen csak kikandikáljon az egyik vége.
 
 
A négy gombócot kivajazott sütõtálba, tepsibe tesszük, majd további fél-háromnegyed óra alatt, meleg helyen újból megkelesztjük. Ha az idõ letelt, a héveknédlit megkenjük a tojásfehérjével, majd 180 fokra elõmelegített sütõben egy óra alatt kisütjük. A sütõbe a tepsi alá helyezzünk egy hõálló tálban vizet. Ha a teteje nagyon pirulna, akkor takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg. Vékony hústûvel ellenõrizzük, hogy belül is átsült-e.
Ha elkészült, akkor fordítsuk ki egy deszkára, majd helyezzük tányérra a héveknédlit. Tulajdonképpen egy egyszerû, üres kalácsot kaptunk, amit nálunk a gyerekek szívesen ettek befõttel, lekvárral, de a felnõttek gyakran savanyú tojást kaptak mellé.
 
 
A gõzgombóc elkészítésének azonban még számos változata van. Majd szépen sorra vesszük mindegyiket. Nagy segítség lesz ehhez az idei, immár negyedik geresdlaki gõzgombócfesztivál október másodikán. Az egyik legjobb baranyai gasztrofesztivál, sok kedves arccal és finom ételekkel.
További információk a rendezvény honlapján, a www.gozgomboc.hu oldalon. A tavalyi fesztiválon a pekeskifli.blog is ott volt, tudósítást és képeket itt találtok.

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... pekeskifli.blog.hu/2010/09/22/egy_egy...

sponsored links

Keres?s