Ebéd Parvatinál - 4. rész (Recept)

2010-07-25

sponsored links

Desszert:
Kulfi - Fagyi


A kulfi fagyit jelent, de az indiai fagyi tejbõl készül, ezért ezt csak a menü kedvéért neveztem el kulfinak, mert ebben a fagyiban semmi tejtermék nincsen.

Hozzávalók:
-500 ml kókusztej
-100 g bio kókuszreszelék
-200 ml rizstej
-2 ek. tápióka liszt
-1 ek. nádcukor

A kókusztejben elkeverjük a cukrot és elkezdjük fõzni. A rizstejet megmelegítjük és csomómentesre keverjük benne a tápióka port, ezután lassan és fokozatosan hozzáöntjük a kókusztejhez, és alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket és még öt percig fõzzük. Megvárjuk míg teljesen kihûl, dobozba tesszük és a fridzsiderben tovább hûtjük. Mikor egészen hideg, kivesszük és alaposan elkeverjük (krémes állagú lesz). Mélyhûtõbe tesszük. Fogyasztás elõtt pár órával kivesszük, megvárjuk, amíg kiolvad és alaposan átkeverjük, míg teljesen krémes lesz, ezután 10-15 percre visszatesszük a fagyasztóba. Szervírozás elõtt kókusz reszeléket pirítunk rá és azzal megszórjuk, citromfû levéllel díszítjük.


Fagylaltgéppel természetesen könnyebb lehet elkészíteni, de így sem okozott sok gondot. :) Egyszerû volt az elkészítése, amit utolsó percben rögtönöztem, mivel a desszert, amivel készülni szerettem volna, azt nem sikerült vegánosan elkészíteni... Olyan nagy sikere lett, hogy a lányok szívesen repetáztak és kiderült keveset készítettem, mert mind elfogyott!

Nasi a csevejhez:
Hindusztáni Halva


Nagyon régóta készítem ezt az édességet. Szatszangok után a Sivananda Központokban ezzel kínáljuk körbe a résztvevõket. Szatszang alatt az oltáron van letakarva és mielõtt felszolgáljuk, elõbb Krishnának kínáljuk, majd a Swámiknak, és ezután az embereknek. Általában jellemzõje, hogy nagyon édes, de mivel mielõtt megennénk, Krishnának (Istennek) ajánlottuk fel, ezért szent étel, prasad. Azt mondják ezért nem hízlal, "bûntetlenül" ehetünk belõle. :)

Hozzávalók 5-10 fõre:
-100g teljeskiõrlésû dara
-100 g nádcukor
-50 g mazsola
-40 g natúr pisztácia
-2 ek palmazsír vagy ghee
-2 tk õrölt kardamom
-3-4 szál sáfrány
-víz

Apróra vágjuk a pisztáciát (lehet más dióféle is). Egy lábosban kb. 1 liter vizet felteszünk a cukorral, a mazsolával és a sáfránnyal fõni. Ezalatt a wokba tesszük a ghee-t és hozzáadjuk a darát, és kb 20 percig kavargatva pirítjuk. Majd hozzáadjuk a pisztáciát, és a kardamom port, jól elkeverjük és tovább sütjük. Amikor a vízben elolvadt a cukor, lassan elkezdjük a sült búzadarához adagolni, vigyázzunk, mert köpködni fog, ezért nagyon lassan és folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a cukros, mazsolás vizet.

Az egészet fel fogja venni, ekkor már fõzzük a darát, és lehet az is, hogy még több vizet felvesz, ne sajnáljuk. Még kb. 20-30 percig kavargatva fõzzük. Ha lágyabbra, krémesebbre szeretnénk, érdemes fele víz és fele tejjel készíteni, sokkal finomabb lesz. Mikor kész, a krémes masszát egy tálcára borítjuk és elsimítjuk, tetejét díszíthetjük pisztáciával vagy reszelt, pirított kókusszal, tálalás elõtt kis kockákra vagy rombusz formákra vágjuk.




Elkészítése közben érdemes az Istenire gondolni, ettõl is válik "szentté" ez az étel. Nekünk az ashramban, a Halva készítése elõtte szigorúan meg kellett fürdeni, hajat mosni és tiszta ruhát húzni. És fõzés közben tilos kóstolni!

Mangó Lassi

Hozzávalók 4 fõre:
-500 g szója joghurt (Alpro soya, ez édeskés)
-2 db friss mangó húsa
-ízlés szerint nádcukor
-víz


A mangókat meghámozzuk és késsel levagdossuk a magról a mangó húsát. Fél liter joghurttal és ízlés szerinti mennyiségû cukorral krémesre turmixoljuk. Ha a mangónk nagyon édes, és a szója joghurt is édes, lehet, hogy nem szükséges a cukor, de érdemes megkóstolni. :) Ha nagyon sûrû kevés vízzel hígítjuk.

Mangó lassi még: ITT.

Folytats a blogon ... tofuatortan.blogspot.com/2010/07/ebed...

sponsored links

Keres?s