Ebéd Parvatinál - 3. rész (Recept)

2010-07-25

sponsored links

Leves:
Dhal, az Indiai "leves"
Leginkább a nagyon könnyen megfõzhetõ sárga feles moongo (mungó) babból készül, ami nem összekeverendõ a feles sárgaborsóval, természetesen ez is használható dhal készítéséhez, bár az én véleményem az, hogy az igazi dhal-hoz moongo bab szükséges. Ezt az ételt tulajdonképpen minden hüvelyesbõl elkészíthetjük, zöld moongo babból is nagyon finom. (Ebbõl is van egész és felezett is.) Az ebédre a sárga felezett babnál maradtam, ez nagyon hamar elkészíthetõ.

Hozzávalók 4-6 személyre:
-250 g felezett sárga mungó bab (TRS)
-2 tk cumin mag
-1 tk koriander mag
-1 zöld chili
-friss gyömbér gyökér
-egy fél citrom leve
-5-6 curry levél
-1 tk kurkuma
-1 tk örölt cumin
-1,5 tk garam masala
-1 paradicsom
-só
-friss koriander zöldje
-szója vagy bio natur joghurt

Alaposan megmossuk a mungóbabot, és bõ vízben feltesszük fõni. Fõzés közben a tetején keletkezõ habot óvatosan egy kanállal leszedjük. Hozzáadjuk a kurkumát és jól elkeverjük.

Míg fõ a bab elkészítjük a fûszeres alapot :
Serpenyõben hevítünk ghee-t vagy más növényi zsiradékot, majd beletesszük a fûszereket: cumint és az apróra zúzott koriander magokat, nagyon finom illatot fog árasztani. Ezután hozzáadjuk a curry leveleket, a kimagozott és apróra vágott chilit, reszelt gyömbért és az apróra kockázott paradicsomot. Majd kevergetve még pár percig sütjük, csak a legvégén adjuk hozzá az õrölt fûszereket. A garam masalat nem szükséges fõzni, csak veszít az aromájából, ezért akkor adjuk a leveshez amikor az már teljessen készen van.

Pár percre félretesszük, ha rögtön hozzáadnánk a leveshez a még forró fûszeres alapot, akkor a fûszerek nagy részének aromája elillanna, ezért várunk, és csak 1-2 perc után öntjük hozzá a babhoz. Jól elkeverjük.

Ha nagyon besûrûsödik a levesünk, akkor meleg vizet hozzá adva hígítsuk picit. A hideg vizes felöntés, bármilyen étel fõzése közben, a fõzési procedúra újbóli kezdetét jelenti, ez sem az ételnek (energetikailag), sem a mi idõnknek nem kedvez.


A végén ízlés szerint sózzuk. Tálaláskor friss citromlevet és apróra vágott koriander zöldjét adunk hozzá, még különlegesebbé és pikánssá téve így a levest. Ha szeretjük, tehetünk még bele friss joghurtot (vegán: soya joghurt), lágy és még krémesebb lesz tõle.

Fõétel:
Bhindi Masala - Fûszeres okra (hölgy ujj)

Hozzávalók 4 személyre:
-500 g okra
-fél piros és sárga kápia paprika
-1tk római kömény
-1 ek õrölt koriander
-1/2 tk kurkuma
-1/2 tk só
-1/2 tk mangó por vagy friss citrom leve
-1/2 tk chili por
-2 ek olaj

Az okrát megmossuk majd konyharuhában felitatjuk róla a vizet, hogy teljesen száraz legyen. Ha vizes marad az okra és úgy kezdjük el felszeletelni akkor ragadni fog. A paprikákat apró kockákra vágjuk (én megpucoltam õket, hogy ne legyen nehéz a gyomornak a paprika héja, de ez egyéni). Az okra végeit lecsípjük, majd ferdén félbe vágjuk, ha túl hosszú akor vághatjuk három részbe. Az olajat egy nagyobb serpenyõben, vagy wok-ban felhevítjük, és beletesszük a római köményt, megvárjuk míg kipattog és finom illatot áraszt, ekkor hozzáadjuk a felszeletelt okrát. 3-5 percig dinszteljük ezután hozzákeverjük az õrölt fûszereket, a sót és a paprika kockákat. Addig sütjük míg az okra és a paprika meg nem puhul, ügyelve, hogy ne fõzzük szét.

Nimbu Chawal - Citromos rizs

Hozzávalók:
-200 g Basmati rizs
-1/2 tk római kömény
-1/2 tk fekete mustár mag
-4-5 db curry levél
-1 db fahéjrúd
-1/2 tk kurkuma
-80 ml friss citromlé
-1 citrom 8 gerezdre vágva
-1 tk só
-1 ek olaj
-víz

A rizst megmossuk és egy konyharuhán lecsöpögtetjük. Ezalatt az oljat fehevítjük és hozzáadjuk a római köményt, mustármagot, curry leveleket, és a fahéj rudat. Mikor a római kömény színe sötétebb lesz ekkor hozzáadjuk a rizst, a fûszerekkel 2-3 percig kevergetve sütjük. Amikor a rizs áttetszõvé válik hozzáöntjük a sós vizet, és egy percig forraljuk. Ha sárga rizst szeretnénk, akkor ennél a pontnál hozzáadjuk a kurkumát, lefedjük és kis lángon, kevergetés nélkül addig fõzzük, amíg az összes víz el nem fõ róla. Ezután levesszük a fedõt, eltávolítjuk a fahéjrudat, és a rizs tetejére locsoljuk a citromlevet, majd még 2-3 percig fõzzük fedõ nélkül. Egy villával felpuhítjuk a rizst, egy gerezd citrommal és apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.


Uborkás Raita

Hozzávalók 4-6 személyre:
-fejenként 2 kisebb magyar uborka (8-10 db)
-500 ml Soyade szója joghurt
-só
-bors

Az uborkákat nagylyukú reszelõn lereszeljük. Sózzuk, borsózzuk és a soya joghurttal leöntjük, jól elkeverjük és hûtöben pár órán keresztül hagyjuk összeérni az ízeket.

Chapati - Indiai kenyér

Chapati, milliók napi kenyere Indiában.

Hozzávalók 10 db kenyérhez:
-250 g teljeskiörlésû búza liszt
-150 ml langyos víz
-1/2 tk só

A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval, lassan hozzáöntjük a vizet és elkezdjük gyúrni. Gyúrjuk 8-10 percen keresztül, mígnem puha, rugalmas tésztát kapunk. Ekkor kevés vízzel kenjük be a tészta tetejét és egy nedves ruhával letakarva minimum fél, maximum 2 órát hagyjuk pihenni.
Ezután ismét gyúrjuk át, majd formáljunk belõle 10 db egyenlõ nagyságú pogácsát. Minden egyes kis golyócskát mártsunk lisztbe, és nyújtsuk ki õket kör alakra, ne sajnáljuk a lisztet.

Egy vastag aljú serpenyõt hevítsünk fel, amikor már kellõen forró, tegyük bele a nyers chapatit. Egy konyharuhával a kezünkben finoman körbe forgassuk a chapatit a serpenyõben, enyhén lefelé nyomva a szélét, pár perc múlva apró levegõ hólyagocskák keletkeznek a tésztán, ekkor fordítsuk meg, és ismételjük a mûveletet. Ezután egy csipesszel vagy szabad kézzel fogjuk meg a tésztát és pár pillanatra tartsuk a nyílt láng fölé. A chapati felpúposodik mint egy lufi, és készen van. Konyharuhával kibélelt kosárba tegyük, és takarjuk le, hogy meleg maradjon. Ha fogyasztunk tejtermékeket, érdemes megkenni a chapati egyik felét kevés ghee-vel, nagyon finom lesz!

Folytats a blogon ... tofuatortan.blogspot.com/2010/07/ebed...

sponsored links

Keres?s