Dobos C. is örülne neki

2007-12-20

sponsored links

Akkoriban még a tojás is más lehetett. Azt írták: "Végy 8 tojást..." No, én tudtam, hogy az ipari 6 laposhoz, ami manapság "Dobos torta"-ként ismert, az én tortámnak  csak  alappilléreiben lesz köze.
"Léjdíz end dzsentsz", ahogy a nagy vizen túl mondanák, én az eredeti dobos tortát fogom megsütni, 16-18 laposat, mint anno a Mester. Rettenetesen komolyan vettem magam, beöltöztem a mûvelethez: régi szakács nadrág a szekrénybõl+mindentbeborítós, fehér kötény.
Szóval a tojás. Mára már  létezik mély almos, tanyasi, "tecsós", meg "M"-es.
Na ebbõl vettem én 14 db-ot, és még így is csak 12 lapot tudtam kisütni belõle. Tizenkét gyönyörûséges,  guszta, 2-3 mm vastag tésztalapot. Egyenként.
Közben feldobtam a klasszikus fõzött krém alapot, olvasztottam csokoládét némi kakaóvaj kíséretében (kakaóvaj gyógyszertárból), habosítottam némi "klasszik" vajat hozzá (ekkor jött a kérdés az én "Szõkémtõl": Kicsim, ez olyan mint a Nutellás kenyér?). Rezignált arccal vettem elõ a kenõkést.
Betöltöttem a lapokat, szélét kikentem, hûtõbe tuszakoltam és készültem a harcra.

Ekkor érkezett el a mûvelet legmacerásabb és egyben leggyilkosabb stációja (a család ezt szavak nélkül is érzékelte és önként vonult ki a konyhából).

Hevítsük a 12 dkg (6 csapott evõkanálnyi) kristálycukrot barnán folyó eleggyé, és kenjük  fel villámgyorsan a legszebb tortalapra, majd irdaljuk be 16-18 szeletre, erõsen bevajazott, éles pengéjû késsel; ez megy a majd a tetejére: õ a dobosetõnk.

Az így kapott kis háromszögeket, mitán kihûltek, helyezzük a torta tetejére. (Ha nem várjuk meg míg kihûlnek, azt ráérünk újragondolni a baleseti ügyelet várójában.)
Kész a torta, én is kész vagyok, hogy akkorát villantsak vele, mint egy spontán maghasadás. Sej, vígad a család, a csajom leborul ("nagy vagy, Mackó"), miközben lelkesen vakarja a csempérõl, a hajamból és a hátam közepérõl a csokikrém maradványokat.

Hogy mit ittunk hozzá? Egy klasszikusan iskolázott aszúbort, a 3 -4 puttonyos fajtából. Méltó kísérõje a mutatványnak: borostyánszín a torta tetején és a borban, enyhe  karamell, sejtelmes csokoládéval a zamatban.
Szerintem Dobos C. Józef is örülne neki...

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... koborlo.blog.hu/2007/12/20/dobos_c_is...

sponsored links

Keres?s