Diós csiga

2010-07-16

sponsored links

Volt néhány nagyon kellemes, meleg, napsütéses hetünk, de múlt héttõl mondhatni beköszöntött az õsz :( max. 17 fok, esõ, esõ és esõ....
Így mostanában az otthoni háziasszonyokkal ellentétben én nem fagyit és hideg leveseket készítek, hanem szívesen kapcsolom be a sütõt( és sajnos a fûtést is ). Még az elmúlt héten készült ez a finom péksütemény - párom legnagyobb örömére diós töltelékkel.

HOZZÁVALÓK:

A tésztához:

400 gr liszt
60 gr cukor
30 gr friss élesztõ
200 ml langyos tej
1 tojás
1 tojássárgája(a fehérjét félretesszük a töltelékhez)
50 gr puha vaj

A töltelékhez:

250 gr durvára vágott dió
70 gr juharszirup vagy méz is jó
fél tk. õrölt fahéj
1 tojásfehérje
30 gr olvasztott vaj

ELKÉSZÍTÉS:

Az élesztõt elmorzsoljuk és a többi hozzávalóval együtt kb. 5 percig dagasztjuk a tésztát. Kicsit ragadós lesz. Kevés liszttel meghintve, meleg helyen kb. 40 perc alatt duplájává dagasztjuk.
Közben a töltelékhez a vaj kivételével összekeverjük a hozzávalókat.
Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk és kb. 40x40 cm-es négyzetre kinyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal, majd elosztjuk rajta a tölteléket. Felcsavarjuk, 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk.
Az így kapott csigákat kikent, lisztezett tepsibe tesszük, a tepsiben még hagyjuk kelni õket 15 percig. Ezután 200 fokra elõmelegített sütõben 25 perc alatt szép pirosra sütjük õket. Langyosan a legfinomabb!!!


eredeti recept itt

Folytats a blogon ... kmkonyhaja.blogspot.com/2010/07/dios-...

sponsored links

Keres?s